Reuters: Δεν άλλαξε η πολιτική της λιτότητας στην Ευρωζώνη, η ρητορική άλλαξε

Οι όποιες αλλαγές είναι περισσότερο στα λόγια παρά στα έργα αφού δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχη πολιτική στροφή επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων

Κριτική στη ρητορική που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα από  πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς σχετικά με το θέμα της εξόδου από τη λιτότητα και την είσοδο στην εποχή της ανάπτυξης ασκεί το Reuters με άρθρο που δημοσιεύει τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο η αλλαγή είναι περισσότερο στα λόγια παρά στα έργα αφού δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχη πολιτική στροφή.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου ο λόγος που η Κομισιόν εμφανίζεται να χορηγεί περισσότερο χρόνο στις κυβερνήσεις προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους είναι κυρίως επειδή η οικονομική ύφεση έχει κάνει τους στόχους αυτούς ανέφικτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο επισημαίνεται ότι η αναγνώριση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 22 Απριλίου για τα πολιτικά όρια της λιτότητας υπενθύμισε το σχόλιο του προκατόχου του Ρομάνο Πρόντι το 2002, ότι οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ ήταν «ηλίθιοι» επειδή ήταν πολύ άκαμπτοι.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η στροφή προς τη μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων, στη μεταρρύθμιση των αγορών εργασίας και των συστημάτων συνταξιοδότησης, στο άνοιγμα περισσότερων τομέων στον ανταγωνισμό και στην διευκόλυνση των ρυθμίσεων των επιχειρήσεων για τη βελτίωση του αναπτυξιακού δυναμικού των χωρών.

Για κάποιους, επισημαίνει το άρθρο, αυτό ακούγεται λίγο σαν ο… Πάπας να αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού. Προκάλεσε μάλιστα χαροπά πρωτοσέλιδα τύπου «η λιτότητας τελείωσε» σε χώρες όπως η Ιρλανδία, που έχουν υποστεί σκληρές περικοπές, και εκνέυρισε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στις Βρυξέλλες, ανώτερο στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο Μπαρόζο είχε «επικοινωνήσει λάθος μήνυμα» και δεν υπήρχε εναλλακτική λύση στη λιτότητα, ακόμη και αν η λέξη αποφεύχθηκε.

«Η ιδέα ότι θα υπάρχουν πλέον ελλειμματικές δαπάνες, ότι η εποχή της λιτότητας έχει ολοκληρωθεί, είναι παραπλανητική», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της θέσης του.

«Δεν εγκαταλείπονται οι πολιτικές λιτότητας», επισημαίνει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες. «Απλά αλλάζει ο ρυθμός της προσαρμογής και υπάρχει στροφή προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μην καταλήξουμε σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας», προσθέτει.

Αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να κάνει περισσότερα για την αύξηση της παροχής πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις στην νότια Ευρώπη, ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας των επενδύσεων ήταν η έλλειψη ζήτησης, για την οποία δεν υπάρχει εύκολη λύση, επισημαίνει ο κ. Brzeski.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr