«Κούρεμα χρέους» συζητούν Αθήνα-Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον

Για τη δόση και τη θέση του στην Τρόικα συνεδριάζει το ΔΝΤ - Μετά το 2020 προβλέπει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το IIF

Για τα καλά φαίνεται πως μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο «κουρέματος» του ελληνικού δημοσίου χρέους. Παρότι Αθήνα και Βρυξέλλες επιλέγουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, το «διευθυντήριο» του ΔΝΤ συνεδριάζει απόψε (στις 21.30 ώρα Ελλάδος) όχι μόνο για να εγκρίνει τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ που αναμένει η χώρα μας αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και για να επανεκτιμήσει συνολικά τη συμμετοχή του στο ελληνικό Πρόγραμμα διάσωσης.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι στην Αθήνα ο Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Με τον πρόεδρο του Eurogoup θα συναντηθεί στις 13.00 στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στην συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ΕΕ και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μετά την συνάντηση θα ακολουθήσει γεύμα στο οποίο είναι προσκεκλημένοι και οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί -αν και είναι αμφίβολο αν θα συμμετάσχει ο κ. Φώτης Κουβέλης λόγω προσωπικού κωλύματος.

Η επίσκεψη του ευρωπαίου αξιωματούχου, στον απόηχο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε στο Παρίσι χθες ο κ.Στουρνάρας με τον γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισι, δείχνουν εμφανή στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που τελικά μπορεί να «μεταφραστεί» και σε μείωση του ελληνικού χρέους.

Πριν λίγες ημέρες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε αναφέρει πως είναι μεν νωρίς για να γίνει συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά τόνιζε πως θα ήταν πιο ώριμα τα πράγματα στα μέσα του επόμενου έτους, εφόσον η Ελλάδα πετύχει στους στόχους και ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αν και από τη δήλωσή του εκείνη, ακολούθησαν και άλλες που συσκότισαν παρά φώτισαν τις προθέσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, είναι σαφές ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες ήδη συζητούνται όσα και επισήμως λέει το ΔΝΤ περί μείωσης χρέους για την Ελλάδα. Άλλωστε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν μιλά μόνο ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, αλλά πρέπει να σκέπτεται και την εσωτερική κοινή γνώμη σε Ολλανδία και Γερμανία, ειδικά τώρα που οι εκλογές για την Καγκελαρία είναι προ των θυρών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν «στο παραένα» της έλευσης των επικεφαλής της Τρόικα, που καταφτάνουν σταδιακά την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, μεταφέροντας και τις οδηγίες που λαμβάνουν από τις ηγεσίες τους σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Μετά το 2020 προβλέπει έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το IIF

Επίφοβη και κίνηση υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014 σε επτασέλιδη έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, την ίδια, δηλαδή, ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την πρόθεσή της χώρας να προχωρήσει σε μικρή έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά.

Οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο Greece: Yields Retreat as Adjustment Advances εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα είναι η ίδια η Τρόικα που δεν θα επιτρέψει μια τέτοια ενέργεια από ελληνικής πλευράς λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Με δεδομένους τους κινδύνους για την ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσφύγει σε δανεισμό υψηλών ποσών με υψηλό επιτόκιο, γιατί κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διατηρησιμότητα του χρέους, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης και προσθέτουν: «Γι' αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την τρόικα μέχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο η Ελλάδα δεν μπορεί να ξαναβγεί πλήρως στις αγορές πριν το 2020 με τις πρώτες μικρές εκδόσεις να ξεκινούν από το 2018.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr