Σε χαμηλό 3,5 ετών ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο
05.06.2013
02:15
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών υποχώρησε τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών υποχώρησε τον Απρίλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο στις κεντρικές τράπεζες για να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,3% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση έναντι 1,6% το Μάρτιο. Πρόκειται για χαμηλότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία έβγαινε από την ύφεση που ακολούθησε την κρίση του 2008.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε έναν αριθμό χωρών γεγονός που φανερώνει ότι οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς. Ο σχετικά χαμηλός πληθωρισμός στις περισσότερες κορυφαίες οικονομίες πρέπει να δώσει στις κεντρικές τράπεζες το περιθώριο συνέχισης της μείωσης των βασικών επιτοκίων ή της λήψης άλλων μέτρων στήριξης της ανάκαμψης που παραμένει αδύναμη. Τον περασμένο μήνα ο ΟΟΣΑ προέβλεπε πως το συνολικό ΑΕΠ των 34 μελών του θα αυξηθεί 1,2% φέτος έναντι 1,4% το 2012.
Αν και δεν υπάρχει κάποιο κοινά αποδεχόμενο επίπεδο πληθωρισμού με το οποίο οι κεντρικές τράπεζες είναι ευχαριστημένες, οι περισσότερες που λειτουργούν σε αναπτυγμένες οικονομίες έχουν στόχο περίπου το 2%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας την ίδια ημέρα δεν αναμένεται να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, η Federal Reserve των ΗΠΑ συνεχίζει το πρόγραμμά της ενώ η τράπεζα της Ιαπωνίας πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σημαντικού προγράμματος στήριξης τους επόμενους μήνες.
Στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν 1,35 σε ετήσια βάση, ενώ το Μάρτιο είχαν αυξηθεί 0,9%. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,2% έναντι 1,7% το Μάρτιο.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,4% από 1,6%. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο πληθωρισμός υποχώρησε στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ αυξήθηκε στην Κίνα και τη Ρωσία.
Πηγή capital.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr