Προβόπουλος: «Η ανεξαρτησία της ΤτΕ είναι θεμελιώδες στοιχείο της λειτουργίας της»

«Με τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης τραπεζών διαφυλάχθηκε η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» τ'ονισε ο κ. Προβόπουλος

Στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στην ουσιαστική της ανεξαρτησία απο πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις αναφέρθηκε ο διοικητής της κ. Γιώργος Προβόπουλος κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε σε Ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών.

Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, η τράπεζα διαδραματίζει πράγματι κεντρικό ρόλο στην οικονομική ζωή, καθώς είναι επιφορτισμένη με την προστασία  της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και μεριμνά για την ελληνική οικονομία εν γένει.
«Ιδιαίτερα θέλω να αναδείξω την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος ως θεμελιώδες στοιχείο της λειτουργίας της. Ως μέλος του Ευρωσυστήματος, η Τράπεζα μετέχει της ανεξαρτησίας του, που κατοχυρώνεται από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, χάριν, πρωτίστως, της αποτελεσματικής άσκησης της νομισματικής πολιτικής. Αλλά και από το εθνικό δίκαιο, και δη το Καταστατικό της Τράπεζας, καθιερώνεται η ανεξαρτησία της και σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές της εντός της ελληνικής έννομης τάξης», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος και συμπλήρωσε:

«Το στοιχείο αυτό διασφαλίζει επίσης ότι η τραπεζική και ασφαλιστική εποπτεία ασκούνται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Θα μπορούσε μάλιστα να λεχθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε την πρώτη ανεξάρτητη αρχή, ήδη πριν διαδοθούν και συζητηθούν ευρέως οι ανεξάρτητες αρχές, που έχουν στο μεταξύ πολλαπλασιαστεί».

Με τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης τραπεζών διαφυλάχθηκε η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό πρωτοφανώς δυσχερείς συνθήκες και προστατεύθηκαν πλήρως οι καταθέσεις υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι:
«Παράλληλα, με την υιοθέτηση του ευρώ, η Τράπεζα απέκτησε και την ιδιότητα μέλους του Ευρωσυστήματος. Στο πλαίσιο μάλιστα της υπό διαμόρφωση  ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποτελέσει μέλος ενός εποπτικού μηχανισμού, του οποίου το έργο θα κατανέμεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών εποπτικών αρχών.

Όποιος συνεπώς μελετά τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μελετά μόνο κεντρικά ρυθμιστικά και νομισματικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά μελετά ταυτόχρονα και την ένταξη της Ελλάδος στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς θεσμούς».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr