Να μην καταβάλλει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα απειλεί το ΔΝΤ

Να μην καταβάλλει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα απειλεί το ΔΝΤ

Το Ταμείο ζητά από τους ηγέτες της ευρωζώνης να καλύψουν το κενό των 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας...


Να μην καταβάλλει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα απειλεί το ΔΝΤ
Να μην καταβάλλει τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα απειλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν η Ευρωζώνη δεν αναλάβει δράση ώστε να καλυφθεί άμεσα το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πακέτο διάσωσης της χώρας, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της τρόικας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κενό προέκυψε καθώς οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης καθυστερούν να μετακυλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν, και έρχεται σε μια στιγμή που ακόμη και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο συμφώνησε η Αθήνα πέρυσι, βρίσκεται εκτός στόχων.

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως σε αντίθεση με προηγούμενες αποκλίσεις, αυτή τη φορά το «φταίξιμο» δεν βρίσκεται στην Αθήνα αλλά στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Μάλιστα αποδίδουν  τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις σε «εξωτερικές πιέσεις».

«Αυτό το έλλειμμα θα υποχρεώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν “εναλλακτικές πηγές” χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ενός νέου προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του έτους ή να  προχωρήσουνσε πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας» γράφουν οι FT.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα «παράξενη» λόγω των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, στις 22 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να καταθέσει οποιοδήποτε αίτημα για επιπλέον βοήθεια στη γερμανική Βουλή, καθώς πιθανότατα θα αντιμετώπιζε μεγάλες αντιστάσεις.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η «τρύπα» το αναγκάζει να σταματήσει τις εκταμιεύσεις δόσεων της βοήθειας στα τέλη Ιουλίου, υπογράμμισε πηγή που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν διασφαλισμένους τουλάχιστον 12 μήνες χρηματοδότησης για να λάβει βοήθεια από το Ταμείο με βάση πρόγραμμα διάσωσης. Η «τρύπα» της τάξεως των 3-4 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται μόνο έως τα τέλη Ιουλίου του 2014.

«Η στάση του ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας έχει σκληρύνει τους τελευταίους μήνες» σημειώνουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι πρόσφατα παραδέχθηκε λάθη στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ άσκησε κριτική στην Ευρωζώνη που δεν συναίνεσε νωρίτερα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Το χρηματοδοτικό κενό είναι ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα σε μια στιγμή που εμφανίζονταν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και γίνονται προσπάθειες για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα» υπογραμμίζουν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης