Νέα μέτρα φέρνουν οι νέες μαύρες τρύπες στον Προϋπολογισμό

Μετά το διαφαινόμενο άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, τις επιφυλάξεις της τρόικας σχετικά με τα έσοδα που θα προέλθουν από τον νέο φόρο στα ακίνητα και τις αποκρατικοποιήσεις, άλλη μία τρύπα έρχεται να προστεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στους κυρίους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς και στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά το διαφαινόμενο άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, τις επιφυλάξεις της τρόικας σχετικά με τα έσοδα που θα προέλθουν από τον νέο φόρο στα ακίνητα και τις αποκρατικοποιήσεις, άλλη μία τρύπα έρχεται να προστεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στους κυρίους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς και στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της τρόικας με τις οποίες συνομίλησε το «business stories», πρόκειται για δύο ζητήματα τα οποία εκτιμάται ότι θα φέρουν χρηματοδοτικό κενό ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014:

- Το πρώτο είναι ότι οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να δώσουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, παρόλο που υπάρχει σχετική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας (61 εκατ. ευρώ για το 2013) και αυτή της Γαλλίας έχουν λάβει παρόμοιες αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας είχε κέρδη από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της περίπου 11 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να αποκαλύπτει πόσα από αυτά προήλθαν από τα κέρδη που είχε λόγω των ελληνικών ομολόγων. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 665 εκατ. ευρώ μόνο για το 2012. Επί της ουσίας, μόνο για το 2013 το κενό στον Προϋπολογισμό από αυτή την υπόθεση αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

- Το δεύτερο είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης έχουν στα χέρια τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου λήξης 2013 και 2014. Στις αποφάσεις του Δεκεμβρίου που έλαβε το Eurogroup για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, και η μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων (ANFA) που έχουν στην κατοχή τους οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζας (ΕθΚΤ) και τα οποία είχαν αγοράσει ως επένδυση προτού ξεσπάσει η κρίση στην Ελλάδα.

Από τη μετάθεση της αποπληρωμής των συγκεκριμένων ομολόγων προβλεπόταν χρηματοδοτική διευκόλυνση της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 ή 2,1 δισ. ευρώ μόνο για φέτος. Το Eurogroup είχε με σαφήνεια συμπεριλάβει το εν λόγω μέτρο στις αποφάσεις του, αλλά παρέπεμπε στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες για την τυπική οριστικοποίηση της επιμήκυνσης των λήξεων των ομολόγων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι ΕθΚΤ δεν έχουν «συνυπογράψει» την απόφαση του Eurogroup.

Επιπρόσθετα, η τρόικα διαπιστώνει ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τον νέο φόρο στα ακίνητα δεν φέρνουν τα επιθυμητά έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ζητά ισοδύναμα μέτρα από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ανοιχτά ακόμη παραμένουν τα ζητήματα της εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, οι αποκρατικοποιήσεις και φυσικά το θέμα της απομάκρυνσης των 12.500 δημοσίων υπάλληλων. Απώτερος στόχος αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης της τρόικας έως τις αρχές Ιουλίου, ώστε στη συνέχεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης (1,8 δισ. ευρώ). Εάν αυτό δεν συμβεί έως την 1η Αυγούστου, το Ταμείο δεν θα μπορεί να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες. Και τότε η ευρωζώνη θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει αυτό το κενό άμεσα, με το ΔΝΤ να πιέζει στην περίπτωση αυτή για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Πηγή:newmoney

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr