Ντράγκι: Δεν εγκαταλείπουμε την χαλαρή νομισματική πολιτική

Η ΕΚΤ, είπε ο Ντράγκι, βλέπει κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης στην οικονομία της ευρωζώνης, αν και υπάρχουν αβεβαιότητες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης συνεχίζει να θεωρεί προσήκουσα την άσκηση μιας "χαλαρής" νομισματικής πολιτικής και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων OMT απαραίτητο, ειδικά τη στιγμή που σημειώνονται μεταβολές πολιτικής σε άλλες περιοχές του κόσμου που έχουν συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.

Μιλώντας στο Βερολίνο, ο Ντράγκι υπερασπίστηκε το λεγόμενο πρόγραμμα των Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (OMT) που είχε προτείνει πέρυσι για να αποτρέψει κάθε κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, επιχειρηματολογώντας ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε μετά την ανακοίνωσή του.

"Πράγματι, θα έλεγα ότι το OMT είναι ακόμη πιο αναγκαίο τώρα, καθώς παρατηρούμε δυνητικές αλλαγές σε νομισματικές πολιτικές και αβεβαιότητα σε άλλες περιοχές της ολοκληρωμένης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας", επισήμανε ο Ντράγκι.

Με τη φράση αυτή ο Ντράγκι φάνηκε να αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Federal Reserve ή Fed) άφησε να γίνει σαφές πως ετοιμάζεται να τερματίσει την πολιτική ποσοτικής και ποιοτικής χαλάρωσης που ασκούσε. Η Fed είναι η πρώτη σημαντική –σε παγκόσμιο επίπεδο– κεντρική τράπεζα η οποία ανακοινώνει τέτοιο σχέδιο.

Η ΕΚΤ δεν έχει ως σήμερα θέσει σε εφαρμογή το OMT, που υπερασπίζεται ενώπιον του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας έπειτα από την υποβολή μιας προσφυγής από μέρους 35.000 Γερμανών εναντίον του. Ο Ντράγκι επέμεινε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευτούν στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πριν η ΕΚΤ το ενεργοποιήσει, προσθέτοντας ότι οι χώρες του "πυρήνα" της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, επωφελήθηκαν από την ανακοίνωσή του αφού αυτό μείωσε τους κινδύνους διάσπασης της ευρωζώνης, που θα είχε μεγάλο κόστος.

Η ΕΚΤ, είπε ο Ντράγκι, βλέπει κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης στην οικονομία της ευρωζώνης, αν και υπάρχουν αβεβαιότητες.

"Σε όρους νομισματικής πολιτικής, είναι εγγυημένη η σταθερότητα των τιμών και η συνολική οικονομική προοπτική μας δίνει την δυνατότητα να ασκούμε μια χαλαρή" νομισματική πολιτική, σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΤ.

"Αναμένουμε η νομισματική τόνωση (της οικονομίας) και η βελτίωση της κατάστασης στις χρηματαγορές να υποστηρίξουν μια ανάκαμψη αργότερα εντός του έτους", πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Επαναλαμβάνοντας ότι είναι οι κυβερνήσεις αυτές που πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης είπε πως η νομισματική πολιτική είναι "μόνο ένα μικρός μέρος της συνολικής οικονομικής πολιτικής που ασκείται για να ξεπεραστεί η κρίση".

Ο Ντράγκι επέμεινε να πιέζει τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μια δημοσιονομική προσαρμογή που διευκολύνει την ανάπτυξη, όπως είπε, καθώς και να προωθήσουν την τραπεζική ένωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr