Χωρίς περιβαλλοντικές άδειες τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ
Με περιβαλλοντικούς όρους που έχουν εκπνεύσει προ πολλού λειτουργούν τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, του γαλλικού ομίλου Lafarge στην περιοχή του Βόλου και της Εύβοιας.
Χαρακτηριστική περίπτωση όλων αποτελεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας στον Βόλο, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει λήξει από τον περασμένο Ιανουάριο.
Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση ανανέωσης της αδείας της σ
Με περιβαλλοντικούς όρους που έχουν εκπνεύσει προ πολλού λειτουργούν τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ Ηρακλής, του γαλλικού ομίλου Lafarge στην περιοχή του Βόλου και της Εύβοιας. Χαρακτηριστική περίπτωση όλων αποτελεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας στον Βόλο, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει λήξει από τον περασμένο Ιανουάριο. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση ανανέωσης της αδείας της στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΑΡΘ), η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα και προκειμένου να… διευκολυνθεί η ΑΓΕΤ, η ΕΑΡΘ αποφάσισε να παρατείνει επ’ αόριστον την υφιστάμενη άδεια της εταιρείας! Επειτα από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής στον Συνήγορο του Πολίτη, κρίθηκε παράνομη η απόφαση του υπουργείου να παρατείνει τους όρους της παλαιότερης άδειας, την οποία είχε επιστρέψει ως απαράδεκτη η Νομαρχία Μαγνησίας πριν από έξι μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο του Βόλου, το οποίο καίει 500.000 τόνους πετ κοκ ημερησίως, πέρσι υπερέβη τις ανώτατες τιμές των αιρούμενων σωματιδίων για 124 μέρες, όταν η Ε.Ε. θέτει ως όριο τις 35 μέρες. Το Μηλάκι και η καύση Στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι μεθοδεύεται εδώ και μήνες η καύση 70.000 τόνων οικιακών απορριμμάτων που θα παίρνει η μονάδα από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Πρόκειται για την καύση του «αθώου» RDF, ενός τυποποιημένου εναλλακτικού καυσίμου από απορρίμματα (χαρτί, πλαστικά, οργανικά υλικά κ.ά.), το οποίο παράγει το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) σε ποσότητες άνω των 100.000 τόνων ετησίως, που καταλήγουν στον επιβαρημένο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων-Φυλής. Από το υλικό αυτό μπορεί να προκύψουν σημαντικά ενεργειακά οφέλη, καθώς το RDF μπορεί να αναμιχθεί ακόμα και με κάρβουνο και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο υλικό σε λέβητες παραγωγής ατμού ή ηλεκτρισμού.
Με περιβαλλοντικές όρους που έχουν εκπνεύσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτουργεί και το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι Ευβοίας. Στην περιοχή οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω του προγραμματισμένου σχεδίου της εταιρείας να προχωρήσει στην καύση απορριμμάτων (RDF). Η ΑΓΕΤ έχει υποβάλει αίτημα ανανέωσης της επίμαχης περιβαλλοντικής άδειας εδώ και μήνες αλλά πρόσφατα (στις 23 Ιανουαρίου του 2008) η ΕΑΡΘ αποφάσισε να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση της συγκεκριμένης μονάδας, προκειμένου να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Στο σχετικό έγγραφο (αρ. πρωτ. 208) το ΥΠΕΧΩΔΕ ζητά -μεταξύ άλλων- από την εταιρεία να προσκομίσει αναλυτικά στοιχεία ως προς την καύση του RDF όπως αναλυτική περιγραφή του προγράμματος συστηματικών ελέγχων (χημικές αναλύσεις, μετρήσεις ρύπων κ.ά.), πρόγραμμα μετρήσεων επικίνδυνων ρύπων κατά τη χρήση του RDF, μετάφραση της τεχνικής μελέτης που έχει υποβάλει η εταιρεία από τα αγγλικά στα ελληνικά κ.ά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr