Νίκος Πέντζος, ο junior πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Στο πρόσωπό του συμπυκνώνονται το παλιό και το νέο. Η βιομηχανία την οποία διοικεί ο άνθρωπος που πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής για τη θέση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η ΖΑΝΑΕ, είναι μία από τις πιο ιστορικές της Μακεδονίας, με παρουσία από το 1930, όταν ακόμη στη χώρα μας κανείς δεν γνώριζε καν τι σημαίνει ελληνική βιομηχανική καμινάδα.

Ο κ. Νίκος Πέντζος εκπροσωπεί ακριβώς αυτή την ιστορική γέφυρα

Στο πρόσωπό του συμπυκνώνονται το παλιό και το νέο. Η βιομηχανία την οποία διοικεί ο άνθρωπος που πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής για τη θέση του πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η ΖΑΝΑΕ, είναι μία από τις πιο ιστορικές της Μακεδονίας, με παρουσία από το 1930, όταν ακόμη στη χώρα μας κανείς δεν γνώριζε καν τι σημαίνει ελληνική βιομηχανική καμινάδα.

Ο κ. Νίκος Πέντζος εκπροσωπεί ακριβώς αυτή την ιστορική γέφυρα. Είναι μόλις 38 ετών, αλλά ανέλαβε να σηκώσει στις πλάτες του ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Οντας ο νεότερος πρόεδρος βιομηχανικού φορέα στη χώρα μας, θα θελήσει να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στα θεσμικά πράγματα.

Ο «ρούκι», το lobbying και τα ΜΜΕ

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βυθίζεται στην αβεβαιότητα μιας κακής διακυβέρνησης, όπου καμία νέα δύναμη δεν προβάλλει ώστε να υπάρξει ένας αέρας πρωτοπορίας, η εκλογή ενός «ρούκι» επιχειρηματία προκαλεί τουλάχιστον το ενδιαφέρον. «Είναι σαν να προωθείς έναν νέο ποδοσφαιριστή, τον οποίο βλέπεις να έχει ταλέντο αλλά να μην ξέρεις αν θα σου βγει Κούδας ή κάτι άλλο», έλεγε με νόημα γνωστός επιχειρηματίας του Βορρά.

Τα ΜΜΕ μίλησαν για ένα νέο πρόσωπο-έκπληξη, τον άνθρωπο που πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον ίδιο τον κ. Γιώργο Μυλωνά, παρά τη σαφή έλλειψη δημόσιων σχέσεων και lobbying στον ΣΒΒΕ. Είναι γεγονός επίσης πως ο κ. Πέντζος δεν ήτανε από την αρχή το απόλυτο φαβορί της κούρσας. Οχι πως το μέγεθος της βιομηχανίας που μαζί με τη μητέρα και την υπόλοιπή του οικογένεια διοικεί δεν πείθει. Το αντίθετο. Ομως, σαφώς η επετηρίδα είχε και άλλους -παλιότερους- που ήθελαν να ικανοποιήσουν το θεσμικό τους «εγώ». Να όμως που η γενιά των τριαντάρηδων έρχεται στα πράγματα, σε μια περιοχή όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, η οποία κάθε άλλο παρά για τα προοδευτικά χαρακτηριστικά και αντανακλαστικά της έχει να υπερηφανεύεται τα τελευταία χρόνια.

Με τις ευλογίες του «ιερατείου των σοφών»

Ο κ. Πέντζος ανήκει στην τρίτη γενιά που βρίσκεται στη διοίκηση της βιομηχανίας ΖΑΝΑΕ, κατέχοντας σήμερα τη θέση του γενικού διευθυντή, ενώ παράλληλα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία είναι η κυρία Ζωή Πέντζου, μητέρα του κ. Πέντζου, μία γυναίκα που διακατέχεται από τη λατρεία της για την οικογενειακή βιομηχανία και τα παιδιά της. Και τα δύο τα «διοίκησε» με σιδηρά πειθαρχία τα τελευταία χρόνια. Τώρα γνωρίζει, όπως και όλοι, ότι η σκιά της πέφτει βαριά στη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο παιδί της που αναλαμβάνει τις τύχες του ΣΒΒΕ.
Θα πρέπει φυσικά να τονίσουμε πως τόσο η μακρόχρονη θετική πορεία της ΖΑΝΑΕ όσο και η πάγια παρουσία της οικογένειας Πέντζου στα βορειοελλαδικά τεκταινόμενα, σε συνδυασμό με τη διάθεση πλήρους ανανέωσης του ΣΒΒΕ, οδήγησαν στο αποτέλεσμα της αποδοχής του junior Νικόλα από την ομάδα Μυλωνά (που λύνει και δένει στον σύνδεσμο) για την προεδρία. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τις ευλογίες του «ιερατείου των σοφών» του οργάνου, το οποίο αποφάσισε ανανέωση σε όλα τα κλιμάκια, με αποτέλεσμα οι τριαντάρηδες και οι σαραντάρηδες να παίρνουν τα ηνία του ΣΒΒΕ σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη.

Mία κονσέρβα θυμάται…

Η ΖΑΝΑΕ είναι μια ιστορική εταιρεία, η οποία λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 1930, όταν η χώρα ακόμα έψαχνε τον βηματισμό της στη βιομηχανία και η Βόρεια Ελλάδα έκανε το δικό της «ξεκαθάρισμα» με το προηγούμενο πολυεθνικό προφίλ της. Η Μακεδονία είχε περάσει λίγα χρόνια πριν σε ελληνικά χέρια και σε μια περίοδο όπου η χώρα υποδεχόταν τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, οι σκέψεις για οικονομική ανάπτυξη ήταν παραπάνω από πολυτέλεια. Οι ιδρυτές της ΖΑΝΑΕ, όμως, διαβλέποντας τις καταναλωτικές αλλαγές που έρχονταν ακόμα και στην Ψωροκώσταινα, από την αρχή ασχολήθηκαν με τα τρόφιμα, σε μια περίοδο που το συσκευασμένο προϊόν δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο.

Η ΖΑΝΑΕ λειτούργησε αρχικά ως βιομηχανία παραγωγής ζύμης αρτοποιίας και ιδρυτές της υπήρξαν οι αδελφοί Νικόγλου. Για τον λόγο αυτό στην επωνυμία της εταιρείας υπάρχει μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο επίθετο.

Το 1939 τα αδέλφια με την καταγωγή από τις χαμένες πατρίδες επεκτάθηκαν στον τομέα της κονσερβοποιίας με την παραγωγή έτοιμων φαγητών και το 1972 ιδρύθηκε το εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων τομάτας στο Ζερβοχώρι Ημαθίας, μία μονάδα που έμελλε να δώσει τεράστια ώθηση στην εταιρεία. Το 1991 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της παραγωγικής μονάδας της ζύμης στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. της Σίνδου. Τέλος, το 2001 ολοκληρώνεται η συνολική μετεγκατάσταση του βιομηχανικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, με τη μεταφορά της παραγωγής του κλάδου των έτοιμων φαγητών σε νέες εγκαταστάσεις, με τον πλέον σύγχρονο μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτή τη στιγμή η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία είναι εξαγωγική κατά περίπου 40%-45% και το 2008 έκλεισε με πωλήσεις της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία στις δύο παραγωγικές μονάδες που διαθέτει απασχολεί 300 άτομα μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στις περιόδους αιχμής φτάνει έως τα 500, δίνοντας εργασία σε μια περίοδο κρίσιμη για τον βιομηχανικό Βορρά. Δραστηριοποιείται σε 3 κλάδους βιομηχανικής παραγωγής: τα έτοιμα φαγητά, τα προϊόντα τομάτας και βέβαια τη ζύμη αρτοποιίας, στην οποία είναι ο leader της αγοράς. Ενα μεγάλο ποσοστό του κύκλου εργασιών της ΖΑΝΑΕ προέρχεται από εξαγωγές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε Καναδά, Αυστραλία, Μέση και Απω Ανατολή. Συνολικά τα προϊόντα της ΖΑΝΑΕ εξάγονται σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μια ζωή ετοιμαζόταν για την εταιρεία

Ο κ. Νίκος Πέντζος γεννήθηκε το 1971 και είναι γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας. Από μικρός ασχολήθηκε με τα πράγματα της ΖΑΝΑΕ και έδειξε πως θα πρωταγωνιστήσει, ενώ είχε και την παρότρυνση της μητέρας του, η οποία από την αρχή τον προετοίμαζε για τη διαδοχή. Ηταν μέλος του Δ.Σ. ΣΒΒΕ (2003-2005) και μέχρι σήμερα μέλος της διοικητικής επιτροπής του ΣΒΒΕ, στη θέση του οικονομικού επόπτη (2005-2007). Στο πλάι του έχει τη μητέρα του αλλά και τον αδελφό του κ. Τηλέμαχο Πέντζο, ο οποίος εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση πριν από λίγα μόλις χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% του κύκλου εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα αφορά στο λιανεμπόριο, με τα επώνυμα προϊόντα της ΖΑΝΑΕ, η οποία συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες της εσωτερικής αγοράς, με προϊόντα δικά της αλλά και ιδιωτικής ετικέτας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται εξαγωγές σε πάνω από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο (Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία, Μέση - Απω Ανατολή κ.α.). Επίσης, η εταιρεία έχει την τεχνογνωσία παραγωγής προϊόντων, που είναι προσαρμοσμένη στις διατροφικές συνήθειες της εκάστοτε χώρας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνήθειες των καταναλωτών.

Βέβαια, και η ΖΑΝΑΕ πλήττεται από τη διεθνή οικονομική ύφεση, με αποτέλεσμα πολλά από τα σχέδια ανάπτυξής της σε ακόμα περισσότερες ξένες αγορές να έχουν πάει πίσω. Το 2004 η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, όμως πλέον το πέρασμά της στην αγορά του ρυζιού και το ενδεχόμενο να εισέλθει και στην παραγωγή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας μάλλον θα καθυστερήσουν λίγο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr