Έως και 2,5 χρόνια περιμένουν οι επιχειρήσεις για την είσπραξη του ΦΠΑ

Τα στοιχεία για το α΄εξάμηνο του 2014 αποκαλύπτουν τραγικές καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ - «Τριγμοί» στο ΥΠΟΙΚ υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών

Να σταματήσει να παρακρατά το Δημόσιο τα λεφτά για τον ΦΠΑ που έχουν πληρώσει και δικαιούνται να λάβουν πίσω περίπου 6.700 επιχειρήσεις, (ορισμένες μάλιστα από το 2010), πιέζει επιτακτικά η Τρόικα.

Το ελληνικό Κράτος επιβάλλει φόρους και απειλεί με κατασχέσεις και φυλάκιση όσους του χρωστούν, αλλά το ίδιο επιμένει να χρωστά και να μην πληρώνει ή, ακόμα χειρότερα… να μην αποδίδει ΦΠΑ στους ιδιώτες που το έχουν καταβάλει.

Ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν από την έλλειψη ρευστότητος και την «ασφυξία» της αγοράς, τουλάχιστον πενήντα δύο επιχειρήσεις έχουν φθάσει να περιμένουν μέχρι πάνω από «χίλιες και μία νύχτες» για να τους επιστρέψει το κράτος ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ που δικαιούνται. Είναι αμφίβολο όμως ποιες βρίσκονται ακόμη «εν ζωή» για να τα λάβουν.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το α΄εξάμηνο του 2014 αποκαλύπτουν τραγικές καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ, κυρίως προς τις εταιρίες που ασκούν εξαγωγικό εμπόριο και με τεράστιες δυσκολίες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, καθώς καλούνται να εξοφλήσουν προκαταβολικά τοις μετρητοίς τους προμηθευτές τους, που δεν δέχονται καν τραπεζικές επιταγές από τη χώρα μας.

Εφορίες όπως η Η΄Θεσσαλονίκης, του Χολαργού, η Γ΄Πατρών και της Κω καθυστερούν πάνω από 700 μέρες (δηλαδή επί δύο χρόνια) να αποδώσουν, κατά μέσο όρο, τον ΦΠΑ στους δικαιούχους.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί «τριγμούς» και στο υπουργείο Οικονομικών, που μετά από πιέσεις των δανειστών, αναγκάζεται να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία για τα ποιες εφορίες καθυστερούν, τα ποσά προς επιστροφή που μένουν σε εκκρεμότητα, τον μέσο χρόνο αναμονής σε ημέρες, τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί κλπ.

Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει η ΔΟΥ Η΄Θεσσαλονίκης, αφού δεν μπορεί να τελειώνει με 27 αιτήσεις επιστροφής φόρου, καθώς κρατάει ομήρους τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητά της για 831 ημέρες, κατά μέσο όρο. Τα χρέη που έχει η συγκεκριμένη ΔΟΥ προς τις 27 επιχειρήσεις αυτές, φτάνουν τα 2.012.000 ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr