Στην εφορία στέλνει η ΔΕΗ τους καταναλωτές για το λάθος της στο χαράτσι

Δεν θα επιστρέψει από μόνη της η ΔΕΗ το χαράτσι κοινόχρηστων χώρων που συμπεριέλαβε εκ παραδρομής σε πάνω από 100.000 λογαριασμούς

«Από τον Άννα στον Καϊάφα» θα τρέχουν πάλι καλοκαιριάτικα οι διαχειριστές τουλάχιστον 130.000 πολυκατοικιών, για να μαζέψουν χαρτιά και να γλιτώσουν το ΕΕΤΑ των ακινήτων που, εκ παραδρομής, επεβλήθη και σε κοινόχρηστους χώρους που … εξαιρούνται με βάση το νόμο!

Παρότι το υπουργείο Οικονομικων είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι η ΔΕΗ θα κάνει από μόνη της τον αντιλογισμό, όπου διαπιστωθεί το λάθος, με απόφαση που υπέγραψε τις ημέρες εκείνες (στις 11/7) ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ.Θεοχάρης, καλούνται οι ιδιοκτήτες που διαπίστωσαν το λάθος να ζητήσουν και να πάρουν βεβαίωση από τον Δήμο τους ότι ο χώρος για τον οποίο εκδόθηκε λογαριασμός της ΔΕΗ με χαράτσι είναι κοινόχρηστος και πως δεν οφείλεται ΤΑΠ. Στη συνέχεια θα πηγαίνουν και στην Εφορία, μαζί με την αρχική σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, για να κάνουν αίτηση απαλλαγής. Και όλα αυτά, πριν εκδοθούν οι νέοι λογαριασμοί ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο.
 
Συγκεκριμένα στην απόφαση ορίζεται ότι:

«Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, για τους οποίους δεν υπάρχει καταχώριση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ενώ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αφορά ηλεκτροδότηση κοινόχρηστου χώρου, απαιτείται βεβαίωση του οικείου δήμου στην οποία θα αναγράφεται ότι η παροχή αυτή αφορά κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας που απαλλάσσονται από το ΤΑΠ, συνοδευόμενη από φωτοαντίγραφο της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας».

Προ ημερών όμως, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε πως δεν χρειάζεται να πληρώσουν την α΄δόση από το «χαράτσι» που τους χρέωσε παράνομα η ΔΕΗ και δεν οφείλουν, πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ομολογούσε ότι έχουν εντοπιστεί 130.000 περιπτώσεις όπου στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των κοινοχρήστων έχει υπολογισθεί και ΕΕΤΑ, ενώ αυτό απαγορεύεται από το νόμο! Με περίπου 8 διαμερίσματα ανά πολυκατοικία κατά μέσο όρο, η υποχρέωση πληρωμής αγορά τουλάχιστον 1 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Και οι περιπτώσεις αυτές είναι όσες έχουν αντιληφθεί ήδη το πρόβλημα.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστήριζε μάλιστα «πως έχει ήδη δοθεί εντολή ώστε η τακτοποίηση των υποθέσεων να γίνει χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών». Ωστόσο η ταλαιπωρία θα είναι μεγάλη, αφού πρέπει να συλλέξουν και να καταθέσουν έγγραφα για να μην χρεωθούν ξανά με ΕΕΤΑ από το Σεπτέμβριο ή προκειμένου να τους επιτρέψει τα λεφτά η ΔΕΗ.
 
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε (στις 7/7/2013) πως:

-Η ΔΕΗ θα σταματήσει την αποστολή των λογαριασμών με ΕΕΤΑ στις περιπτώσεις αυτές.

-Για όσους έχουν λάβει ήδη λογαριασμό με ΕΕΤΑ θα γίνει αντιλογισμός (μείωση του ποσού) στον επόμενο λογαριασμό. Έτσι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε ανεξαρτήτως αν εξόφλησαν ή όχι το λογαριασμό τους.

Στην πράξη όμως, για να μπορούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι μόνο την αξία ρεύματος, χωρίς το ΕΕΤΑ, πρέπει να το κάνουν απευθείας στη ΔΕΗ.
 
Για όσους όμως πληρώσουν ή πλήρωσαν ήδη το λογαριασμό, η ΔΕΗ θα έπρεπε προβεί «οίκοθεν» σε αντιλογισμό της χρέωσης στον επόμενο λογαριασμό μετά από δύο μήνες! Έτσι:

- Όσοι πλήρωσαν το χαράτσι με «καπέλο», θα γίνει αντιλογισμός σε δύο μήνες, αφού συλλέξουν τα δικαιολογητικά.

-Όσοι δεν τον έχουν πληρώσει, μπορούν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό χωρίς το ΕΕΤΑ. Αλλά και πάλι πρέπει να καταθέσουν στην εφορία αποδεικτικά στοιχεία.

Το υπ.Οικονομικών υποστήριζε πως «το ζήτημα δημιουργήθηκε από την λανθασμένη αναγραφή της απαλλαγής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (λάθος πιστοποιητικό από τους Δήμους), αλλά το Υπουργείο Οικονομικών ενήργησε άμεσα ώστε να δώσει λύση που δεν δημιουργεί βάρος γραφειοκρατικό ή οικονομικό στους φορολογούμενους». Φαίνεται όμως πως το μπλέξιμο ήταν πολύ σοβαρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Άρα, δεν αρκεί οι δήμοι να στείλουν στοιχεία στη ΔΕΗ ή την εφορία, αλλά να εμπλακούν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, εφόσον ο χώρος  για τον οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός με ΕΕΤΑ, δεν εμφανίζεται ως κοινόχρηστος.

 
 
Ανάπηροι
 
Με την απόφαση Θεοχάρη ορίζεται επίσης ότι προκειμένου να πάρει ανάπηρος απαλλαγή από ΕΕΤΑ, απαιτείται επιπρόσθετα "βεβαίωση και από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από τις Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού (ΑΑΥΕ, ΑΝΥΕ ή ΑΣΥΕ) για την πιστοποίηση και το ποσοστό αναπηρίας".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr