Τάζουν προσλήψεις για να περάσει το κάρβουνο
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου παρεμβαίνει με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό για την προωθούμενη συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE, ενώ την ίδια ώρα στελέχη της κρατικής επιχείρησης φαίνεται ότι κινούνται στην λογική «πετάμε χάνδρες στους ιθαγενείς», προκειμένου να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία της Καβάλας η εγκατάσταση του λιθανθρακικού εργοστασίου που δεν δέχθηκε η γερμανική κοινή γνώμη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμα
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου παρεμβαίνει με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό για την προωθούμενη συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE, ενώ την ίδια ώρα στελέχη της κρατικής επιχείρησης φαίνεται ότι κινούνται στην λογική «πετάμε χάνδρες στους ιθαγενείς», προκειμένου να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία της Καβάλας η εγκατάσταση του λιθανθρακικού εργοστασίου που δεν δέχθηκε η γερμανική κοινή γνώμη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμανλή στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «ύποπτες, αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό και την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , μάλιστα, θέτει συνολικότερο ζήτημα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις ως προς το με βάση ποιες μελέτες δρομολογείται η κατασκευή και η λειτουργία τόσων πολλών μονάδων λιθάνθρακα,. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ερωτά εάν έχουν υπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των μονάδων καθώς και εάν αυτός ο σχεδιασμός είναι συμβατός με τις ρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, σε σχέση με το επίμαχο Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΗ με την γερμανική RWE ο κ.Παπανδρέου ζητεί απαντήσεις για ποιο λόγο «η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταίρων της ΔΕΗ και επιλέγει αντ\ αυτού τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής».
Σύμφωνα, τώρα, με πληροφορίες του τοπικού τύπου της Καβάλας, ήδη παράγοντες της ΔΕΗ φέρονται να έχουν προχωρήσει σε επαφές με την τοπική κοινωνία, τάζοντας ακόμα και θέσεις σε μια μονάδα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα ως προς την τελική λήψη απόφασης δημιουργίας της. Όπως τόνισαν στο protothema.gr εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ήδη η επικοινωνία στελεχών της ΔΕΗ στην περιοχή είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Λίγο όμως πριν τα Χριστούγεννα κι όταν διαφάνηκαν οι πρώτες αρνητικές προς την επένδυση αντιδράσεις, στελέχη του κρατικού φορέα ανέβηκαν στην πόλη της Μακεδονίας τάζοντας θέσεις εργασίας κυρίως σε ταλαιπωρημένους εργαζόμενους της ΒΦΛ. Επαφές φέρονται να έχουν γίνει και με τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι όμως εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς φοβούνται πως μια επένδυση σε «βρώμικη ενέργεια» θα αποτελέσει βραδυφλεγή βόμβα στον αναπτυσσόμενο τουρισμό της Καβάλας.
Ήδη, ο Νομάρχης της περιοχής κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής ζήτησε την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τις επιπτώσεις του λιθάνθρακα στο περιβάλλον και θα την παρουσιάσει αύριο το πρωί, σε μια κίνηση όμως που η τοπική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως «αναδίπλωση από τις αρχικά σκληρές θέσεις που ο Νομάρχης είχε λάβει». Όπως μας είπαν μέλη της τοπικής κίνησης πολιτών που δημιουργήθηκε «κάποιοι επιχειρούν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι» και να ανατρέψουν το αρνητικό προς την επένδυση κλίμα.
Όλα αυτά την στιγμή που, όπως μετέδωσε χθες το protothema.gr, κορυφαία στελέχη της γερμανικής RWE δηλώνουν επισήμως ότι πλέον οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού με την καύση λιθάνθρακα είναι οικονομικά ασύμφορες, λόγω του μεγάλου κόστους της πρώτης ύλης αλλά και λόγω του αυστηρού νέου σχεδίου για τις εκπομπές ρύπων που παρουσίασε η Κομισιόν.
Νεώτερες, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η γερμανική γερουσία αποφάσισε τη διακοπή της παραγωγής ενέργειας με βάση τον λιθάνθρακα μέσα στα επόμενα χρόνια, χρηματοδοτώντας μάλιστα αυτή την προοπτική ούτε λίγο, ούτε πολύ με 30 δις. ευρώ...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr