FT: Η Ευρωζώνη πρέπει να απαλλάξει το ΔΝΤ από τον «νεκρό» τους γάμο

Βέβαια, η αποχώρηση του Ταμείου, δε συνεπάγεται και τη λύση του ελληνικού προβλήματος - Θα χρειαστεί και δεύτερο «κούρεμα», σχολιάζει η εφημερίδα

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να σηκώσει το βάρος των δικών της προβλημάτων», γράφουν οι Financial Times σε σημερινό τους editorial, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να απελευθερώσουν το ΔΝΤ από τον «νεκρό γάμο» του με την Ευρώπη.

Έτσι, όπως σημειώνουν, θα είναι ευκολότερο για τον οργανισμό να πει την αλήθεια όπως τη βλέπει και δυσκολότερο για την Ευρωζώνη να αγνοεί τα δικά της λάθη πολιτικής.

Με φόντο τις εξελίξεις στην Ελλάδα, λοιπόν, οι FT σχολιάζουν πως Ευρώπη και ΔΝΤ πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν στηρίχτηκε σε οικονομικούς λόγους, αλλά στον στόχο αξιοποίησης της τεχνογνωσίας του Ταμείου και της αποδεδειγμένης ικανότητάς του να «βάζει σε τάξη» τα δανειζόμενα κράτη, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα και σημειώνει πως αυτή η αρχική ιδέα ήταν σωστή. Εντούτοις, όπως υπογραμμίζει, οι Ευρωπαίοι υποβίβασαν το ΔΝΤ σε «δεύτερο βιολί», έναν ρόλο που το Ταμείο δεν βρήκε τη... δύναμη να αρνηθεί.

Οι καιροί όμως, έχουν αλλάξει και πλέον η δυσαρέσκεια του Ταμείου είναι εμφανής, διότι δεν είναι σε θέση να δανείσει χώρες που δεν έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους για το ερχόμενο 12μηνο, συνεχίσουν οι Financial Times.

Όπως γράφουν οι FT, στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, προσδιορίζεται έλλειμμα χρηματοδότησης 11 δισ. ευρώ που αρχίζει στα τέλη του 2014 και η ανάγκη απαλλαγής χρεών που θα αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ, για να επιτευχθούν επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα. «Εν προκειμένω, δεν πρόκειται για άλλη μία εμμονή με τους αριθμούς, καθώς είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά στην περίπτωση της Ελλάδας.  Η επαναλαμβανόμενη αβεβαιότητα γύρω από το αν η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα», συνεχίζουν.

Τι θα γίνει εάν εκλείψει αυτή η αβεβαιότητα; Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα, η υπόλοιπη Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη θέση. Και αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αποχωρήσει το ΔΝΤ,  οι  FT υπογραμμίζουν πως θα μπορούσε να εξαγοράσει το μερίδιό του από την Ευρώπη,  συμμετέχοντας σε αυτό σε μελλοντικές εκταμιεύσεις και εν συνεχεία αναλαμβάνοντας το υπόλοιπο άνοιγμα στην ονομαστική αξία.

Βέβαια, η αποχώρηση του Ταμείου, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, δε συνεπάγεται και τη λύση του ελληνικού προβλήματος, διότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές ενδεχομένως θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να ελαφρύνουν την Αθήνα.
 
«Όπως και να έχει, πάντως, ελευθερώνοντας το ΔΝΤ από τον “νεκρό γάμο” του με την Ευρώπη θα καταστεί ευκολότερο στο Ταμείο να πει την αλήθεια, όπως ακριβώς την βλέπει, και πιο δύσκολο για την Ευρωζώνη να αγνοήσει τις αποτυχίες της πολιτικής της», καταλήγουν οι Financial Times.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr