Δια της… πλαγίας οδού το δώρο στον Μυτιληναίο
Στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια περνά πλέον το καυτό θέμα της αλλαγής αδείας στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού του ομίλου Μυτιληναίου, αλλαγής που συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τα όσα μετέδωσε την Κυριακή το «ΘΕΜΑ», γνωμοδοτεί θετικά, ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο κανονικά.
Ακριβώς, όπως γράψαμε στο «ΘΕΜΑ» την Κυριακή, το εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας του ομ
Στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια περνά πλέον το καυτό θέμα της αλλαγής αδείας στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού του ομίλου Μυτιληναίου, αλλαγής που συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας τα όσα μετέδωσε την Κυριακή το «ΘΕΜΑ», γνωμοδοτεί θετικά, ώστε να λειτουργήσει το εργοστάσιο κανονικά.
Ακριβώς, όπως γράψαμε στο «ΘΕΜΑ» την Κυριακή, το εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας του ομίλου Μυτιληναίου και της ισπανικής Endesa δεν θα λειτουργήσει τώρα, αν και είναι έτοιμο από καιρό, αλλά… από το καλοκαίρι, για να… περιοριστεί η ζημία της ΔΕΗ από το δώρο που γίνεται στον ιδιωτικό όμιλο. Είναι η σολομώντεια λύση που δίδεται σε ένα ζήτημα που, πάντως, ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια.
Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) επιβεβαιώνουν στο protothema.gr ότι επίκειται εντός της εβδομάδας η έκδοση γνωμοδότησης για το επίμαχο ζήτημα, σε μια εξέλιξη η οποία συνεπάγεται με τα σημερινά δεδομένα μια ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ. Πολύ απλά, γιατί αυτή είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο κόστος με το οποίο θα αγοράζει από τη ΔΕΗ η Αλουμίνιον της Ελλάδος (ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου) την ηλεκτρική ενέργεια με βιομηχανικό τιμολόγιο και στο ποσό με το οποίο το ρεύμα θα πωλείται από την Endesa Ελλάς (θυγατρική του ομίλου και της ισπανικής Endesa) στο σύστημα ηλεκτρισμού, δηλαδή στην ίδια τη ΔΕΗ.
Οι ίδιες πηγές της ΡΑΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχει απόλυτη νομική τεκμηρίωση στο ζήτημα και θεωρούν ότι στην πράξη η εξέλιξη διευκολύνεται από το ότι ήδη από τον Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί κατά 10% τα τιμολόγια του βιομηχανικού ρεύματος, ενώ νέα ισόποση αύξηση θα ισχύσει από τον Ιούλιο, πριν δηλαδή από την απελευθέρωσή τους. Αρα η ΔΕΗ… δεν θα χάσει 50 και πλέον εκατομμύρια αλλά λιγότερο, ενώ από πηγές του ομίλου Μυτιληναίου υποστηρίζεται ότι… η ΔΕΗ επωφελείται, καθώς με την κανονική λειτουργία του εργοστασίου θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα για εισαγωγές ρεύματος, που κοστίζουν ακριβά και γίνονται για να αποφευχθούν διακοπές ρεύματος σε περιόδους όπως η καλοκαιρινή. Όμως, και οι εισαγωγές πληρώνονται από τη ΔΕΗ ουσιαστικά στην τιμή που θα πληρώνει η κρατική επιχείρηση το ρεύμα από την Endesa Ελλάς, δηλαδή στη λεγόμενη οριακή τιμή του συστήματος ηλεκτρισμού.
Η κρατική επιχείρηση βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια με την Αλουμίνιον της Ελλάδος συνολικά για το ζήτημα της τιμολόγησης του ρεύματος που πουλάει στην συγκεκριμένη βιομηχανία. Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο επιδοτήθηκε και κατασκευάστηκε με τον χαρακτήρα του αυτοπαραγωγού, δηλαδή της παραγωγής ρεύματος για ίδια χρήση και ο όμιλος Μυτιληναίου ζήτησε να αλλάξει η άδειά του και να δίνει κανονικά ρεύμα στο σύστημα, ακριβώς ώστε να εκμεταλλευθεί (arbitrage) τις διαφορές που προαναφέρθηκαν. Και εδώ υπάρχει ένα ακόμη «δώρο», αφού οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων ιδιωτικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού στο να πουλήσουν ρεύμα στο σύστημα ηλεκτρισμού, από όπου η ΔΕΗ το αγοράζει, μεταφέροντάς το στους καταναλωτές. Εστω κι αν από τη ΡΑΕ υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα θα έχει η Endesa Ελλάς μόνο για τα 35 από τα 334 μεγαβάτ ισχύος του εργοστασίου, δηλαδή αυτά που αφορούν καθαρά τη συμπαραγωγή.
Η ουσία είναι πως το ζήτημα περνά πια στα χέρια του υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα δεχθεί ή όχι την εισήγηση της ΡΑΕ για ένα ζήτημα στο οποίο η ΔΕΗ περιμένει να δικαιωθεί στα δικαστήρια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κατεύθυνση που είχε δοθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (κ. Δημήτρης Σιούφας) ήταν ότι arbitrage ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr