New York Times: Κι όμως εξετάζεται η εκχώρηση ελληνικής περιουσίας

«Εάν γίνει η μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση Σαμαρά απειλείται με κατάρρευση» εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την προηγούμενη Κυριακή, βάση της οποίας αποκαλύφθηκε ότι οι δανειστές της χώρας επιδιώκουν την «αρπαγή» της περιουσίας του δημοσίου με εκτός συνόρων εταιρία holding.
Μετά τους Financial Times και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, και οι New York Times δημοσιεύουν σχετικό ρεπορτάζ περί εκχώρησης της ελληνικής περιουσίας.

Με τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιταχύνουν την πώληση της ελληνικής περιουσίας», η αμερικανική εφημερίδα διαψεύδει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους κοινοτικούς αξιωματούχους που έσπευσαν να ισχυριστούν πως δεν υπάρχει θέμα μεταβίβασης της ελληνικής περιουσίας σε εταιρεία του εξωτερικού και επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.

Οπως αναφέρουν οι NYT, πηγή από το υπουργείο Οικονομικών τους ενημέρωσε ότι υπάρχει σειρά εγγράφων και μελετών για πιθανή μεταβίβαση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία. Αναφέρεται δε ότι η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει, αλλά «δεν είναι σίγουρο πως θα ανοίξει τώρα μία τέτοια συζήτηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά- χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές και την κοινωνία η οποία έχει χτυπηθεί από την λιτότητα». Εκτιμάται δηλαδή ότι το σχέδιο αυτό αν προχωρήσει, είναι ικανό να διαλύσει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που δεν έχει πιάσει η Ελλάδα για το 2013 και σημειώνοντας επίσης την παραίτηση του πρώην διοικητή του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη μετά την πτήση του στο λίαρ τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, υποστηρίζει πως «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα».

Η εφημερίδα εκτιμά πως το θέμα της μεταβίβασης του ΤΑΙΠΕΔ θα χρησιμοποιηθεί από την τρόικα, κατά την επικείμενη επίσκεψη της στην Ελλάδα, που θα το βάλει στο τραπέζι για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Αν και τα δημοσιεύματα για την μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ακόμη λάβει σαφή πολιτική στήριξη, θα βοηθήσουν να μπουν στο ''κάδρο'' οι συζητήσεις με τους Ελληνες πολιτικούς, προκειμένου να ελεγχθεί το εάν η Ελλάδα αποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις».

Reuters: Η αξιοποίηση και τιτλοποίηση με ομόλογα της δημόσιας ελληνικής ακίνητης περιουσίας, στόχος του ESM

Νέο πεδίο πιέσεων ανοίγει για την ελληνική πλευρά και, μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, από πολιτικής και εθνικής πλευράς, θέμα, καθώς από Σεπτέμβρη η τρόικα αναμένεται να ζητήσει τον έλεγχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισής του εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο θα προταθεί από την τρόικα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινά η νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους διεθνείς δανειστές και θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, την οποία θα “τρέχουν” ξένοι διαχειριστές, με στόχο να ενταθούν οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης. Η Αθήνα διαμηνύει από την πλευρά της ότι τον πλήρη έλεγχο θα έχει, σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο.

“Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές”, είπε στο Reuters εκπρόσωπος του ESM υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

“Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργήσουν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters ότι η εταιρεία συμμετοχών θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων με ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία (asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, κάτι που είχε επισημάνει από τον περασμένο Ιούλιο το NewMoney.gr.

“Συζητείται η εγκατάσταση της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, καθώς από εκεί θα μπορεί να λειτουργεί ευκολότερα. Θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης”, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr