Ρεν: Πρόωρη η συζήτηση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του ΔΝΤ για χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022

Πρόωρη χαρακτηρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν τη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας σε αυτό το στάδιο, αν και αναγνωρίζει πως εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Ρεν, είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του ΔΝΤ για χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, απάντησε αναφέροντας τα παραπάνω σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, σχετικά με το μελλοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.

Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, έθετε το θέμα των ανησυχιών που εκφράζονται από το ΔΝΤ, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα της έκθεσης του Ταμείου για το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα, στην οποία ζητά «να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους πιστωτές της, ώστε το 2022, το συσσωρευμένο κρατικό χρέος της Ελλάδας να βρίσκεται κάτω από 110% του ΑΕΠ». Καταλήγοντας ο Νίκος Χουντής, έθετε το ερώτημα αν έχουν μελετηθεί από την Κομισιόν εναλλακτικά σενάρια, όπως «το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (κράτη μέλη Ευρωζώνης, ESM, ΕΚΤ)» και με ειρωνική διάθεση ρωτούσε αν προτίθεται να το πράξει, έστω, και μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρεν, ξεκαθαρίζει ότι ο στόχος που θέτει το ΔΝΤ για συσσωρευμένο δημόσιο χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022, είναι αδύνατο να επιτευχθεί, και σημειώνει ότι «ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να ακολουθήσει και πάλι πτωτική τροχιά το 2014 και να μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 120% το 2021». Δηλώνει επίσης ότι «είναι πρόωρο να συζητηθεί η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας σε αυτό το στάδιο».

Η απάντηση του κ. Ρεν εξ ονόματος της Επιτροπής:

Η τρίτη αναθεώρηση του 2ου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. Το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η δυναμική του χρέους της Ελλάδας είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να ακολουθήσει και πάλι πτωτική τροχιά το 2014 και να μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 120% το 2021, εφόσον το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξακολουθήσει να υλοποιείται στο ακέραιο. Τα σενάρια προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επιβεβαιώνουν ότι το χρέος θα μειωθεί αισθητά σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα με βάση τα περισσότερα σενάρια. Σε περίπτωση συνδυασμού αρνητικών εξελίξεων το χρέος αρχικά θα μειωθεί, αλλά κατόπιν θα σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

Όπως αναφέρθηκε σε δήλωση της Ευρωομάδας στις 21 Φεβρουαρίου 2012, οι εταίροι της ζώνης του ευρώ είναι αποφασισμένοι να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα τόσο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος όσο και μετά το πέρας αυτού, έως ότου η χώρα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στην αγορά, με προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Όπως αναφέρθηκε σε δήλωση της Ευρωομάδας τον Νοέμβριο του 2012, τυχόν πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν «... όταν η Ελλάδα καταλήξει να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπεται στο ισχύον ΜΣ, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ...». Η Ευρωομάδα επανέλαβε τη δέσμευση αυτή τον Δεκέμβριο του 2012.

Ως εκ τούτου, μολονότι αναγνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι, πιστεύουμε ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας σε αυτό το στάδιο. Αντίθετα, πρέπει να δοθεί έμφαση στον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθούν ισχυρότερα κίνητρα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προαγωγή της οικονομικής μεγέθυνσης και της απασχόλησης.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr