Αύριο η πρώτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου μετά το «κούρεμα»

Η τρόικα προειδοποίησε με επιστολή της ότι τα τεκταινόμενα στη διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής και κατ' επέκταση στη συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου θα τεθούν στο μικροσκόπιο κατά την επόμενη αξιολόγηση της Κύπρου

Καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου θα είναι η αυριανή Γενική Συνέλευση των μετόχων της, η πρώτη μετά το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου, η οποία θα εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας ο αριθμός των μελών του Δ.Σ δεν είναι μικρότερος των 10, ούτε μεγαλύτερος των 18.

Ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, που θα ασκήσει το δικαίωμα ψήφου της παλιάς Λαϊκής στη συνέλευση. Παρά τις διαφωνίες της Κεντρικής Τράπεζας το Υπουργείο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισαν ότι το πληρεξούσιο για το δικαίωμα ψήφου δεν θα δοθεί στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, αλλά στο γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Το δικαίωμα ψήφου αντιστοιχεί με το 18% του μετοχικού κεφαλαίου και αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο για την εκλογή του Δ.Σ., αφού κανένας από τους υπόλοιπους μετόχους δεν φαίνεται να έχει πάνω από 2%, εκτός του ταμείου προνοίας της Τράπεζας Κύπρου.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανικός Δημητριάδης υποστηρίζει ότι «οι διαδικασίες δίνουν την εντύπωση πολιτικών παρεμβάσεων και ενδέχεται να αποδειχθούν ζημιογόνες για την Τράπεζα Κύπρου».

Οι παρεμβάσεις στη διαδικασία προκάλεσαν την αντίδραση και της τρόικας που ζητά προστασία των δικαιωμάτων των πιστωτών της Λαϊκής με διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές.

Η τρόικα προειδοποίησε με επιστολή της ότι τα τεκταινόμενα στη διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής και κατ' επέκταση στη συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου θα τεθούν στο μικροσκόπιο κατά την επόμενη αξιολόγηση της Κύπρου.

Άγνωστη είναι η συμπεριφορά των υπόλοιπων μετόχων, οργανωμένων και μη. Ο συνασπισμός μεγάλων δικηγορικών γραφείων δίνει στους ρώσους υποψηφίους για το συμβούλιο προβάδισμα, ιδίως εάν κάποιοι από αυτούς επιλεγούν και από τη Λαϊκή. Τα δικηγορικά γραφεία εκτιμάται ότι εκπροσωπούν Ρώσους ή άλλους αλλοδαπούς που κατέχουν πέραν του 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ενδιαφέρον θα έχει και η συμπεριφορά των ταμείων προνοίας, που μαζί έχουν μεγάλο ποσοστό, αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο θα καταφέρουν να συντονίσουν τις ενέργειες τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr