Το … Πάσχα κρίνεται η αύξηση του ΦΠΑ

Αισιοδοξία δημιουργούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα μηνύματα που λαμβάνει για ισχυρή αύξηση των δημοσίων εσόδων στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται ακόμα αρκετά συγκρατημένη στις προβλέψεις της και θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, για να ξεκαθαρίσει αν θα οδηγηθεί σε… «ανάσταση» εσόδων, αποφεύγοντας το «πικρό ποτήρι» της αύξησης των εμμέσων φόρων και των συντελεστών του ΦΠΑ. 

Μέχρι τότε ο προϋπολογισμός

Αισιοδοξία δημιουργούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα μηνύματα που λαμβάνει για ισχυρή αύξηση των δημοσίων εσόδων στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται ακόμα αρκετά συγκρατημένη στις προβλέψεις της και θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, για να ξεκαθαρίσει αν θα οδηγηθεί σε… «ανάσταση» εσόδων, αποφεύγοντας το «πικρό ποτήρι» της αύξησης των εμμέσων φόρων και των συντελεστών του ΦΠΑ. 

Μέχρι τότε ο προϋπολογισμός θα κινείται σε τεντωμένο σχοινί και ο αγώνας της κυβέρνησης για να «κλείσει τρύπες» θα είναι πολυμέτωπος, καθώς έως τον Απρίλιο θα κριθεί -με βάση τα στοιχεία του α΄ διμήνου- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε η χώρα μας προς έγκριση στις Βρυξέλες. 

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες ενδείξεις, τα δημόσια έσοδα τον Ιανουάριο εμφάνισαν σημαντική αύξηση 8,5% σε σχέση με πέρυσι, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ που μετέδωσε το protothema.gr. Συγκεκριμένα, τα έσοδα ανήλθαν σε 5.222 εκατ. ευρώ, έναντι 4.811 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 411 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα από τα τελωνεία και τις ΔΟΥ αυξήθηκαν κατά 8,2% ή κατά 380 εκατ. ευρώ (τελωνεία +15,4%, ΔΟΥ +6,2%).  

Παρότι το ποσοστό της αύξησης υπολείπεται του -ιδιαίτερα «φιλόδοξου»- ετήσιου στόχου του προϋπολογισμού για αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 12,1%, στην Καραγιώργη Σερβίας ποντάρουν πολλά σε πέντε πηγές εσόδων που αναμένεται να αποδώσουν θεαματικά αποτελέσματα μετά το α΄ τετράμηνο του 2008 και, ιδιαίτερα, στο β΄ εξάμηνο του έτους. 

Το στοίχημα Μπέζα

Το βάρος στην εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης πέφτει σε πρώτη φάση στην εξομοίωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, που ξεκινά να εφαρμόζεται από την ερχόμενη Παρασκευή.

Ετσι, από τις 15 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας θα αναμένει για να δει να προστίθενται για πρώτη φορά επιπλέον νέα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Η εξέλιξη αυτή θα συνοδευτεί και από την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις πωλήσεις αυτές. Τα επιπλέον έσοδα αναμένεται να αποτυπωθούν κυρίως τον Μάρτιο, μετά τη συμπλήρωση ενός ολόκληρου μήνα πλήρους εφαρμογής του μέτρου. 

Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα θεωρηθούν πρόκριμα και για την εφαρμογή του αντίστοιχου μέτρου στις πωλήσεις πετρελαίου στους αγρότες, τα αποτελέσματα του οποίου θα αρχίσουν να αποτυπώνονται σε έσοδα από τα τέλη του Απριλίου 2008. Και στην περίπτωση αυτήν το όφελος που αναμένεται να προκύψει για το δημόσιο ταμείο θα είναι διπλό: ως αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ως ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλούμενες ποσότητες. 

Αναλόγως των εξελίξεων αυτών, το στοίχημα που βάζει το οικονομικό επιτελείο για μετά το καλοκαίρι είναι να αντλήσει από τη δεξαμενή των ακινήτων τα επιπλέον έσοδα που έχει προϋπολογίσει, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου τέλους ακινήτων. 

Κλειδί» ο Λέγκας  

Την ίδια ώρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνουν αγώνα δρόμου για να κλείσουν τις τρύπες των δαπανών. Η προσπάθεια αυτή, αν και επίπονη, φαίνεται πως απέδωσε καρπούς το 2007, καθώς, όπως διαφαίνεται, η χρονιά έκλεισε καλύτερα από ό,τι φαινόταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των πρωτογενών δαπανών του έτους διαμορφώθηκε τελικώς τα 44,9 δισ. ευρώ και το δημόσιο εξοικονόμησε περίπου 400 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων που περιελήφθησαν στον προϋπολογισμό και έκαναν λόγο για 45,3 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν η υπέρβαση δαπανών -σε μια χρονιά προεκλογικών παροχών και τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές- περιορίστηκε σε 1,3 δισ. ευρώ, αντί 1,6 δισ. ευρώ που εμφανιζόταν στον προϋπολογισμό του 2008. 

Για το α΄ τρίμηνο του 2008 επιδιώκεται να μπει φρένο στη ροή κονδυλίων, σφίγγοντας την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων προς τους επιχορηγούμενους φορείς και την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr