Φέκτερ: Συμφωνεί με τον Σόιμπλε σχετικά με την τραπεζική ένωση στην ΕΕ
Φέκτερ: Συμφωνεί με τον Σόιμπλε σχετικά με την τραπεζική ένωση στην ΕΕ
«Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε μια αρχή η λειτουργία της οποίας θα καθορίζεται από τις συνθήκες, ώστε να μην μπούμε σε μα φάση Ιεράς Εξέτασης», είπε
Την προσέγγιση της Γερμανίας όσον αφορά την τραπεζική ένωση υιοθέτησε σήμερα και επίσημα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, δηλώνοντας ότι για να ολοκληρωθεί αυτή θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ.
Το Βερολίνο επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να τροποποιήσει τις συνθήκες για να εκχωρηθεί από το εθνικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο η εξουσία να εκκαθαρίζονται ή να αναδιαρθρώνονται τράπεζες.
Ωστόσο στελέχη της ΕΕ είπαν το σαββατοκύριακο ότι η γερμανική κυβέρνηση καταρτίζει ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει την προώθηση της τραπεζικής ένωσης χωρίς την τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου στην ΕΕ, κάτι που θα άρει ένα σημαντικό εμπόδιο για να ολοκληρωθεί το φιλόδοξο σχέδιο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδιώκει μια προσέγγιση δύο σταδίων για την δημιουργία του «Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης» των τραπεζών στην Ευρώπη. Το πρώτο στάδιο θα απαιτεί το συντονισμό της δράσης και των κεφαλαίων από τα διαθέσιμα των εθνικών εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να συστηθεί ένας πανευρωπαϊκός φορέας. Το δεύτερο στάδιο θα απαιτήσει την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ για να συσταθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αυτός, όπως έχει δηλώσει.
«Είμαι πολύ κοντά στη θέση της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε μια αρχή η λειτουργία της οποίας θα καθορίζεται από τις συνθήκες, ώστε να μην μπούμε σε μα φάση Ιεράς Εξέτασης», είπε η Φέκτερ σήμερα μιλώντας σε μια εκδήλωση. Χρειάζεται επίσης να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια και να διαχωριστούν οι ρόλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) — η οποία θα είναι αρμόδια ταυτόχρονα τόσο για την χάραξη της νομισματικής πολιτικής, όσο και για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, πρόσθεσε η ίδια.
Το μόνο πράγμα το οποίο θα μας βγάλει από το δίλημμα είναι ένας σαφής, επίσημος κανονισμός με μια αλλαγή της συνθήκης. (Αυτό δεν είναι) πιθανό αυτή τη στιγμή, και για αυτό χρησιμοποιούμε αυτή την προσωρινή κατασκευή, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χάναμε πάρα πολύ χρόνο", δήλωσε η Φέκτερ.
Η ίδια εξέφρασε την αντίθεσή της να μεταφερθούν όλα τα χρέη των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήγειρε έναν "ηθικό κίνδυνο", αφού θα ενεθάρρυνε τη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από μέρους των ανώτατων στελεχών των τραπεζών που θα ήξεραν ότι στο τέλος θα «διασωθούν».
Η ίδια επέμεινε ότι αντιτίθεται σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι της αρκεί να ανησυχεί για την ασφάλιση των καταθέσεων στις αυστριακές τράπεζες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα