Ιστορίες φορολογικής τρέλας με το Taxisnet

Το σύστημα κάνει τα δικά του: Βάζει πρόστιμα σε όσους πλήρωσαν, δεν βγάζει εκκαθαριστικό σε όσους θέλουν να πληρώσουν!

Σε κατάσταση παραφροσύνης οδηγεί το νέο Taxisnet όσους προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία: το σύστημα δεν δέχεται δηλώσεις, «σπάει» το απόρρητο, δεν βγάζει εκκαθαριστικά φόρου αλλά, κατά λάθος, βάζει και πρόστιμα σε όσους πλήρωσαν το φόρο τους! Ακόμα και μια απλή «επίσκεψη» για να μια ματιά στο Ε9 μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτες περιπέτειες χιλιάδες φορολογουμένους.

Overload στο σύστημα
Η φορολογική αταξία λόγω Taxisnet δεν έχει προηγούμενο αφού το σύστημα κάποιες φορές είναι … σαν να μην υπάρχει!

1. Παρότι όλες οι φορολογικές δηλώσεις κατατέθηκαν φέτος ηλεκτρονικά από το σπίτι ή τα λογιστικά γραφεία, ούτε η υποβολή τους ολοκληρώθηκε, ούτε αποφεύχθηκε η ταλαιπωρία του κόσμου στις εφορίες (για κλειδάριθμους, έλεγχο δικαιολογητικών κλπ), ούτε πρόλαβαν οι πολίτες να πληρώσουν με τρεις διμηνιαίες δόσεις το φόρο τους επειδή μπήκε ο Σεπτέμβριος.


2. Το φορολογικό μπάχαλο φέτος ήταν απίστευτο, με αποκορύφωμα το πρωτοφανές γεγονός να μπαίνουν στο taxisnet οι πολίτες για να κάνουν ή να ελέγξουν τις δηλώσεις Ε9, αλλά αντί να βλέπουν τα δικά τους προσωπικά στοιχεία και δεδομένα, να βλέπουν άλλων –και να μπορούν και να τα αλλάζουν κιόλας! Στη ΓΓΠΣ διεξάγουν έρευνα για να βρουν ποιοι μπήκαν το διήμερο 18-19/9 και ποιων άλλαξε η εικόνα των περιουσιακών στοιχείων, με σκοπό να διορθώσουν τυχόν λάθη –από αβλεψία ή και σκόπιμα.

Επιπλέον:

3. Ακόμα και αν είχαν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που πλήρωσαν τους φόρους τους, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν εκατοντάδες χιλιάδες εκείνοι που στο Taxisnet εμφανίζονταν να χρωστάνε, μαζί και με τα πρόστιμα που το ίδιο σύστημα υπολόγιζε και τους επέβαλλε από μόνο του -μέχρι να βρεθεί και διορθωθεί το λάθος φυσικά! Έτσι όμως πολλοί που ήθελαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, έπρεπε να αποδείξουν πως δεν είναι "ελέφαντες', προσκομίζοντας στον έφορο αποδείξεις και χαρτάκια πληρωμής από την τράπεζα.

4. Πρωτοφανές ήταν το αλαλούμ με τις συνεχείς παρατάσεις στην υποβολή των δηλώσεων αφού, όπως καυστικά σχολιάζουν λογιστές, «φτάσαμε σχεδόν να υποβάλουμε δηλώσεις μέχρι και το 2014 γιατί τότε θα είναι έτοιμο το Taxisnet». Πραγματικά, ο όγκος των δεδομένων που έπρεπε για πρώτη φορά να δεχτεί το Taxisnet δεν είχε ιστορικό προηγούμενο, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα έπαθε φέτος υπερφόρτωση και για αυτό συχνά μπλόκαρε. Ωστόσο:

5. Παρότι φτάσαμε ως τον Σεπτέμβριο για δηλώνουμε Ε1 και ως τον Οκτώβριο Ε9, το σύστημα «φράκαρε» και μετά από λίγα λεπτά ο χρήστης αποσυνδέεται χωρίς να μπορεί να στείλει ή να αποθηκεύσει τη δήλωση του του.

6. Και όταν κατάφεραν όμως να στείλουν τη δήλωση Ε1, έστω και αν πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών δεν εμπιστεύεται την ηλεκτρονική δήλωση που έκαναν και τους καλεί μαζικά ξανά στις εφορίες (!) για επανέλεγχο, ενώ τους ταλαιπωρεί και με διορίες στις οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι πολίτες, για αυτό και διαρκώς αλλάζουν.

7. Φορολογούμενοι που περίμεναν επί μήνες για να δουν το εκκαθαριστικό τους για να ξέρουν τι φόρο εισοδήματος θα πληρώσουν, βλέπουν στο taxisnet.gr ότι η δήλωσή τους εκκαθαρίστηκε αλλά όταν πατήσουν «κλικ» για να εμφανιστεί σε ξεχωριστό «παράθυρο», βλέπουν μόνο μια λευκή σελίδα και έναν 25ψήφιο αριθμό στην οθόνη τους. Ουσιαστικά το εκκαθαριστικό παραμένει «κλειδωμένο» από την ΓΓΠΣ επειδή θεωρεί πως μπορεί να περιέχει λάθη, αν και έχει ήδη … εκκαθαριστεί! Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το εκκαθαριστικό θα «ξεκλειδώσει» σε δυο-τρεις μέρες. Αλλιώς ίσως απαιτηθεί να δοθούν ειδικές οδηγίες στους φορολογούμενους.

8. Εκτός από τα προβλήματα σύνδεσης στην εφαρμογή της δήλωσης Ε9 για τα ακίνητα, διαπιστώνεται μεγάλο μπέρδεμα για το πώς δήλωσαν τα αυθαίρετα κτίσματα στους Πίνακες 1 και 2. Ουσιαστικά κάθε νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων συνεπάγεται και διαφορετικό χειρισμό στη συμπλήρωση της δήλωσης. Έτσι ένας φορολογούμενος μπορεί να πρέπει να δηλώσει και δύο φορές το ίδιο αγροτεμάχιο, που από το 2014 θα φορολογείται σαν οικόπεδο (με 5πλάσιο φόρο από τα αγροτεμάχια). Αλλιώς δηλώνεται ένα ακίνητο που «τακτοποιήθηκε» με το νόμο Μπιρμπίλη και αλλιώς για τον νόμο Παπακωνσταντίνου. Το πρόβλημα προφανώς έγκειται στο ότι κανείς υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν ρώτησε την ΓΓΠΣ πώς θα πρέπει να δηλωθούν τα αυθαίρετα κτίσματα, όμως ο κόσμος ταλαιπωρείται κατά τη δήλωση Ε9, καθυστερεί και το σύστημα φρακάρει.

9. Δηλώσεις εισοδήματος που κατατέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες, οι οποίες έγιναν δεκτές από το Taxisnet χωρίς ένδειξη ότι πρέπει να περάσουν και από τις ΔΟΥ για να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία (πχ αποδείξεις, εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, συμβόλαια ενοικίων κλπ), μετά από λίγες ημέρες «μαγικά» άλλαξαν μορφή και πλέον αναγράφεται σε αυτές ότι ο φορολογούμενος καλείται για επανέλεγχο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε καν ειδοποίηση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με αποτέλεσμα φορολογούμενοι και λογιστές να βρίσκονται ξαφνικά προ απροόπτου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr