Κατασκευές: Λουκέτο σε 60 τεχνικές εταιρείες την τελευταία 4ετία

Περισσότερα από εξήντα λουκέτα τεχνικών εταιρειών σημειώθηκαν την τελευταία τετραετία στην αγορά των κατασκευών ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (μηχανικοί, εργοτεχνίτες, διοικητικοί υπάλληλοι κ.α), βρέθηκαν στον δρόμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που παρουσιάζει σήμερα το protothema.gr, την τετραετία (2005-2008), σταμάτησε να δραστηριοποιείται το 35% των ετα

Περισσότερα από εξήντα λουκέτα τεχνικών εταιρειών σημειώθηκαν την τελευταία τετραετία στην αγορά των κατασκευών ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων (μηχανικοί, εργοτεχνίτες, διοικητικοί υπάλληλοι κ.α), βρέθηκαν στον δρόμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), που παρουσιάζει σήμερα το protothema.gr, την τετραετία (2005-2008), σταμάτησε να δραστηριοποιείται το 35% των εταιρειών ανώτερων τάξεων (6ης, 7ης τάξης) και το 25% των επιχειρήσεων 4ης και 5ης τάξης.

Την ίδια στιγμή, πλήθος κατασκευαστικών εταιρειών κυρίως μικρότερης τάξης, έχουν αναστείλει την λειτουργία τους και έχουν διώξει το προσωπικό τους λόγω έλλειψης κατασκευαστικού αντικειμένου. Το ποσοστό αυτό είναι δύσκολο να υπολογιστεί  αφού οι περισσότερες εταιρείες κρατούν το πτυχίο τους ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες. «Κάθε εργοτάξιο που κλείνει ο κόσμος του απολύεται γιατί ο ανάδοχος δεν έχει επόμενο έργο» λέει στέλεχος μεγάλης εργοληπτικής οργάνωσης. 

Τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και σωρευτικά δημιουργώντας ένα ασφυκτικό καθεστώς λειτουργίας. «Η πιο βαθιά οικονομική κρίση της ιστορίας του κατασκευαστικού κλάδου δεν είναι συνέπεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά αποτέλεσμα μια ενδογενούς χρόνιας διαχειριστικής πρακτικής του τομέα από την πλευρά των κυβερνήσεων» αναφέρει ο κ. Γιώργος Βλάχος Πρόεδρος του ΣΑΤΕ και εξηγεί ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κλάδο προκλήθηκαν από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές έργων από το δημόσιο τομέα. Πολλές τεχνικές εταιρείες περιμένουν ακόμη να εξοφληθούν για έργα που υλοποίησαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων δηλαδή πριν από πέντε χρόνια!

Κάνουν έργα 20% κάτω του κόστους

Η ασυνέπεια της δημόσιας διοίκησης, οδήγησε κατά τον κ. Βλάχο στον υπερβολικό δανεισμό των κατασκευαστικών εταιρειών, προκειμένου να συνεχίσουν τα έργα που είχαν αναλάβει με ότι αυτό συνεπάγεται υπό τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Μόνο στον προϋπολογισμό του 2009 για ολυμπιακά έργα έχει εγγραφεί το ποσό των 132 εκατ. ευρώ έναντι 95 εκ. ευρώ το 2008!

Σε μεγάλο βραχνά εξελίσσονται για τον κλάδο και οι μεγάλες εκπτώσεις έως και 60% αναγκάζοντας τις εταιρείες να υλοποιούν έργα ακόμη και 20% κάτω από το κόστος τους. Υπό αυτές τις συνθήκες οι εταιρείες ζητούν επειγόντως ανανέωση του θεσμικού πλαισίου στις αναθέσεις των έργων, κάτι που ανέδειξαν και στο πρόσφατο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου για τα δημόσια έργα, προτείνοντας την επαναφορά ενός συστήματος τύπου μαθηματικού τύπου για έργα έως 5, 15 εκ. ευρώ.

ΤΕΕ: Πάρτε μέτρα τώρα 

Οι συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις κατασκευές που σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συντηρούν διακόσια κύρια και διακόσια δευτερεύοντα επαγγέλματα, τα οποία απειλούνται. Ο λόγος είναι ότι οι κατασκευές είχαν ανέκαθεν ειδικό βάρος στην εξέλιξη της απασχόλησης. 

Σύμφωνα με το ΤΕΕ από το 7,3% του συνόλου των απασχολούμενων το 1998, πέρσι ανήλθαν στο 8,7% ενώ την τελευταία δεκαετία ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο αυξήθηκε κατά 36,1% έναντι 13,9% στο σύνολο της οικονομίας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο κρούει το κουδούνι του κινδύνου και ζητά από την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου των κατασκευών που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη κατάσταση καθώς:

  • η κατοικία στη χώρα μας τείνει να φτάσει σε σημάδια κορεσμού. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης που αγγίζει το 85% δηλ. 20% πάνω από το μέσο όρο
  • η προσφορά γραφείων υπερκαλύπτει αυτή την περίοδο τη ζήτηση
  • τα στεγαστικά δάνεια δεν εγκρίνονται εύκολα και το φαινόμενο της «προνομιακής» αύξησης των επιτοκίων τους έναντι των υπολοίπων από τις τράπεζες εμφανίστηκε ξανά.

Η σημαντική μείωση του ΠΔΕ και η μεγάλη υστέρηση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των κατασκευών ενώ ο τομέας των επισκευών και της ανακαίνισης κτιρίων που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη του κλάδου υστερεί σημαντικά.

Υπολογίζεται ότι μόνο από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια με την εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων θερμομόνωσης θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε  20% περισσότερη ενέργεια  ως το 2020, να μειώσουμε κατά 750.000 τόνους τις εκπομπές του άνθρακα το χρόνο και να αυξήσουμε τα κρατικά έσοδα από το ΦΠΑ κατά 1, 14 δις, ευρώ              

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr