Euobserver.com: «Η ΕΚΤ προσλαμβάνει αμφιλεγόμενη εταιρεία συμβούλων»

Η επιλογή της Oliver Wyman θα ενισχύσει τις φήμες ότι ο έλεγχος των τραπεζών στην πραγματικότητα θα είναι ανώδυνος, όπως θα ήθελαν οι τράπεζες, σχολιάζει το δημοσίευμα



«Η ΕΚΤ προσλαμβάνει αμφιλεγόμενη εταιρεία συμβούλων για τον έλεγχο των τραπεζών» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον ιστότοπο euobserver.com στο οποίο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι προσλαμβάνει την αμερικανική εταιρεία Oliver Wyman για να ηγηθεί της διαδικασίας των λεγόμενων ελέγχων αντοχής των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εν λόγω εταιρεία αποτελεί ένα γνωστό όνομα στο πλαίσιο των πακέτων βοήθειας που έχουν δοθεί στα κράτη της ευρωζώνης, αλλά και της διεξαγωγής των ελέγχων αντοχής στις τράπεζες. "Το 2006 η εταιρεία είχε αποφανθεί ότι η Τράπεζα Anglo Irish ήταν η καλύτερη τράπεζα του κόσμου. Τρία χρόνια όμως αργότερα, η τράπεζα χρειάστηκε να κρατικοποιηθεί και οδήγησε το ιρλανδικό κράτος κοντά στη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί πακέτο στήριξης" αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι πέρυσι η ίδια εταιρεία έπαιξε ρόλο στην αξιολόγηση των αναγκών σχετικά με τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε να παράσχει σε όσους έλαβαν τις αποφάσεις ακριβή στοιχεία σχετικά με το ποσό που είχαν ανάγκη οι τράπεζες. Τελικά πρότεινε το ποσό των 60 δισεκ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από το χρηματοδοτικό κενό που πράγματι είχαν, σημειώνει ο euobserver.com.

Επίσης η ίδια εταιρεία είχε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στην υπόθεση του πακέτου βοήθειας προς την Πορτογαλία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που οδήγησε στην επιλογή της εταιρείας ή στην αμοιβή που αυτή θα λάβει.

Καταλήγοντας ο euobserver.com τονίζει ότι «η επιλογή της θα ενισχύσει τις φήμες ότι ο έλεγχος των τραπεζών στην πραγματικότητα θα είναι ανώδυνος, όπως θα ήθελαν οι τράπεζες. Εάν ο έλεγχος δείξει ότι μία τράπεζα έχει πολλά κόκκινα δάνεια ή υψηλή έκθεση σε κινδύνους, η ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρή δυνατότητα αντίδρασης καθώς το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης είναι πολύ μικρό για να βοηθήσει μεγάλες τράπεζες, όπως είναι για παράδειγμα η Deutche Bank ή η Societe Generale».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr