Eurogroup: Επί τάπητος τα... δύσκολα βήματα για την τραπεζική ένωση

Θα συζητηθεί η προσωρινή λύση να αναλάβει προσωρινά τον ρόλο του μηχανισμού εκκαθάρισης η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με την κατάσταση των χωρών –μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα για την ευρωζώνη έπειτα από πολύ καιρό, οι 17 υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο με βασικό ζήτημα στην ατζέντα τα επόμενα βήματα προς την τραπεζική ένωση και συγκεκριμένα τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης, το επόμενο βήμα για την τραπεζική ένωση, μέχρι τον Δεκέμβριο καθώς το τελικό κείμενο θα πρέπει να κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι περισσότερες επιφυλάξεις στο σχέδιο που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο για τη δημιουργία ενός ad hoc μηχανισμού εκκαθάρισης στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και κράτη-μέλη της Ε.Ε εκτός της ευρωζώνης, προέρχονται από τη Γερμανία που εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική στον τρόπο χρηματοδότησης του συγκεκριμένου μηχανισμού. Μια προσωρινή λύση η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο Λουξεμβούργο, είναι να αναλάβει προσωρινά τον ρόλο του μηχανισμού εκκαθάρισης η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση που κατέθεσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ.


Τα δύσκολα βήματα για την τραπεζική ένωση


Παρόλο που τα τελευταία τρία χρόνια και μέσα στη δίνη της κρίσης η ευρωζώνη έλαβε σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνσή της, η σταδιακή σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας καθιστά την απόφαση για την τραπεζική ένωση ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Η ευρωζώνη έχει ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση. Αυτό που αρκετοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως «τη σημαντικότερη πρόκληση μετά την κυκλοφορία του ευρώ». Τα επόμενα όμως δύο βήματα που απαιτούνται για την πλήρη τραπεζική ένωση, δηλαδή ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των τραπεζών καθώς και ένας μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της με τίτλο «Τραπεζική ένωση της Ε.Ε, μια καλή ιδέα αλλά μια κακή εκτέλεση» η Deutsche Bank υποστηρίζει πως εάν εφαρμοστεί συνετά η τραπεζική ένωση θα ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα γενικώς στην Ε.Ε και ειδικώς στην ευρωζώνη. Η έκθεση όμως εστιάζει στα δύο βασικότερα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και της Ε.Ε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Το πρώτο πρόβλημα που εντοπίζεται στα σχέδια για την τραπεζική ένωση είναι η «σχιζοφρενική στάση κάποιων κρατών αναφορικά με το βαθμό εθνικής κυριαρχίας και εκχώρησης περισσότερων αρμοδιοτήτων», ενώ το δεύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τη Deutsche Bank είναι οι διαφορετικές προσδοκίες και τα διαφορετικά κίνητρα για την ίδια την τραπεζική ένωση.

Ένα ακόμα πρόβλημα αναφορικά με τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης βρίσκεται στο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ιδίως στη Φρανκφούρτη θεωρούν πως θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων και επιθυμούν ο μηχανισμός να τεθεί –τουλάχιστον αρχικά- υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Bank οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη δεν έχουν να κάνουν με τεχνικά ζητήματα αλλά με θεμελιώδη προβλήματα που αφορούν στην εκχώρηση περισσότερης εθνικής κυριαρχίας. «Αν δεν αλλάξει η φοβία ορισμένων κρατών- μελών τότε η τραπεζική ένωση θα αποτύχει» καταλήγει η γερμανική τράπεζα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr