Η Ιρλανδία βγαίνει από το Μνημόνιο

Στις 15 Δεκεμβρίου η “επίσημη” έξοδος από τα έκτακτα μέτρα δηλώνει ο πρωθυπουργός Έντα Κένι – Ερώτημα αν θα χρειαστεί κατόπιν προληπτική χρηματοδότηση – Θα στηρίξει τις τράπεζές της ο ESM...

H Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα των... PIIGS που βγαίνει και επισήμως από το Μνημόνιο!

Η χώρα, που συμφώνησε με την τρόικα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και έλαβε ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ το Νοέμβριο του 2010, αναμένεται να... αποτινάξει το “ζυγό” της διεθνούς βοήθειας και των συνεπαγόμενων σκληρών μέτρων λιτότητας ως τις 15 Δεκεμβρίου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Έντα Κένι να δεσμεύεται, ενώπιον των μελών του κόμματός του Fine Gael, πως η χώρα “δεν θα επιστρέψει στα προβλήματα, αλλά στις... αγορές”!

Ο κ. Κένι συμπλήρωσε βέβαια πως η έξοδος από το Μνημόνιο δεν συνεπάγεται και το οριστικό τέλος των οικονομικών προβλημάτων για τη χώρα και παραδέχθηκε πως “την περιμένουν δύσκολοι καιροί”, πλην όμως δεσμεύτηκε πως “η εποχή της διάσωσης με δάνεια (bailout) τελείωσε, η οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παρέλθει”.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει έως τα τέλη του μήνα τον προϋπολογισμό του 2014 ο οποίος ναι μεν θα περιέχει και νέες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, όμως αυτός θα είναι ο τελευταίος των «σκληρών» προϋπολογισμών λιτότητας.

Το ερώτημα που προσώρας δεν έχει απαντηθεί είναι το κατά πόσον η Ιρλανδία θα χρειαστεί μετέπεται ένα διάστημα “έμμεσης στήριξης”, ενδεχομένως με τη χρήση προληπτικών γραμμών πίστωσης μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Επισήμως η ιρλανδική κυβέρνηση τονίζει, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πως δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, συμπληρώνοντας πως ο ιρλανδικός οργανισμός δημόσιου χρέους έχει κεφαλαιακά αποθέματα που επαρκούν ως «ανάχωμα».

Πλην όμως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, θα συζητήσουν την ανακοίνωση της Ιρλανδίας για έξοδο από το Μνημόνιο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης των μεγάλων τραπεζών της χώρας – εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί στο άμεσο μέλλον – απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (ESM)!

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ιρλανδία ελπίζει βάσιμα ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να χρηματοδοτηθεί εκ νέου από τις αγορές, δίνοντας προβλέψεις για ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας σε ποσοστό άνω του 1% έως το τέλος της χρονιάς και κατά 2,2% το 2014.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr