'Εμπρακτη στήριξη ζητά η Ελλάδα στο Eurogroup

'Εμπρακτη στήριξη ζητά η Ελλάδα στο Eurogroup

“Κούρεμα” ή νέο “πακέτο” στο τραπέζι – Στα “μαχαίρια” ΔΝΤ και ΕΕ για την “ελληνική λύση” - Το "success story" της Ιρλανδίας που βγαίνει από το Μνημόνιο με ομόλογα στο 3,69% και τα ατού της ελληνικής πλευράς - Άσμουσεν: Στα 5-6 δισ. το δημοσιονομικό κένο για το 2014

'Εμπρακτη στήριξη ζητά η Ελλάδα στο Eurogroup
Την έμπρακτη στήριξη των εταίρων και πιστωτών της αναζητά η Ελλάδα στο Eurogroup που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στην επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup, ο κ.Στουρνάρας θα προσπαθήσει να κλείσει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016, θέλοντας να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως η είναι πρόωρη η συζήτηση που εγείρει η Τρόικα και πως, τελικά, πιέσεις και ανησυχίες δεν δικαιολογούνται, ενώ προκαλούν και αβεβαιότητα που απειλεί τόσο την προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές όσο και την ίδια την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Κλείσιμο
Ουσιαστικά η Αθήνα αναζητά από τους εταίρους της μια «ψήφο εμπιστοσύνης» με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να φέρεται αποφασισμένος για... διαβουλεύσεις μέχρι τελικής πτώσεως στην προσπάθεια της χώρας μας να εξασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, με τρόπο τέτοιο όμως που θα δώσει στην κυβέρνηση “αέρα” και... τη δυνατότητα να μην καταφύγει σε νέα, επώδυνα μέτρα καθώς η ανοχή των Ελλήνων έχει... τερματίσει προ πολλού.

Ο κ. Στουρνάρας κατανοεί πως έχει δύσκολη δουλειά να πείσει τους ομολόγους του στο Eurogroup, έχει όμως στο “οπλοστάσιό του” πειστικά επιχειρήματα, όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σχεδόν έναν χρόνο πριν τον αρχικό σχεδιασμό. Στον αντίποδα όμως έχει να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, καθώς το Σαββατοκύριακο, στην συνέλευση του ΔΝΤ, Ουάσινγκτον και Ευρωπαίοι ήρθαν σε ευθεία ρήξη, με τους υπεύθυνους του Ταμείου να ζητούν από τους Ευρωπαίους να “αφήσουν λίγο λάσκα” την Ελλάδα, θέτοντας ακόμα και θέμα “κουρέματος”, μόνο για να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της Γερμανίας και των Βρυξελλών που έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν το ΔΝΤ πως κάνουν πολιτική με τα λεφτά άλλων!


Σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι η διευκρίνιση του Επιτρόπου Όλι Ρεν που ναι μεν διέψευσε πως συμφωνεί στο ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, πλην όμως συντάσσεται με τις “ιδέες” του ΔΝΤ περί μη εφαρμογής τόσο σκληρού προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα: «Τώρα που τα ελλείμματα μειώνονται, μπορεί να περιοριστεί ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε χαρακτηριστικά για την Ελλάδα ο κ.Ρεν, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε πως οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις αυτές θα παίξει και η όποια πρόοδος επιτευχθεί – ή η... πειθώ του κ. Στουρνάρα – αναφορικά με την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας και η φορολογική αναδιάρθρωση, ιδιαίτερα για τα ακίνητα.

Ο υπουργός Οικονομίας πάντως, όπως και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που φαίνεται πως θα περάσει δυναμικά στην “επικοινωνιακή αντεπίθεση” με τους εταίρους μας (δείτε εδώ αναλυτικά), έχουν ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα να ρίξουν στο τραπέζι: το “ιρλανδικό μοντέλο”!

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την έξοδό της από το Μνημόνιο έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Με τις... “ευλογίες” αλλά κυρίως με τη βοήθεια των εταίρων της!

Η Ιρλανδία βγαίνει από το Μνημόνιο με τον πρωθυπουργό της Έντα Κένι να μιλάει για το “τέλος της εποχής των διασώσεων και την κατάστασης έκτακτης οικονομικής ανάγκης”.

Το “ατού” για την Ελλάδα είναι το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφωνούν στην έξοδο της Ιρλανδίας από το καθεστώς bailout, αναγνωρίζοντας πως ενδεχομένως θα χρειαστεί στη συνέχεια ένα διάστημα “έμμεσης στήριξης”, ενδεχομένως με τη χρήση προληπτικών γραμμών πίστωσης μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Επισήμως η ιρλανδική κυβέρνηση τονίζει, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πως δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, συμπληρώνοντας πως ο ιρλανδικός οργανισμός δημόσιου χρέους έχει κεφαλαιακά αποθέματα που επαρκούν ως «ανάχωμα».

Πλην όμως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν στο Eurogroup την πιθανότητα στήριξης των μεγάλων τραπεζών της χώρας – εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί στο άμεσο μέλλον – απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (ESM)!

Άσμουσεν: Στα 5-6 δισ. το δημοσιονομικό κένο της Ελλάδας για το 2014

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Στα 5 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ εκτίμησε το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας για το 2014 το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόργκ Άσμουσεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Ο Γερμανός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει επιτυχής αναθεώρηση.

Μιλώντας για την Ιρλανδία ο κ. Άσμουσεν είπε ότι είναι δική της η επιλογή για το αν θα υποβάλει φέτος αίτημα εξόδου από το Μνημόνιο ενώ για την Ισπανία σημείωσε ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμά της «είναι πλήρως στο σωστό δρόμο».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης