Κατηγορηματικό «όχι» Άσμουσεν για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων
H μετακύλιση χρέους θα σήμαινε νομισματική χρηματοδότηση κάτι που απαγορεύεται ρητώς - Η Ελλάδα να βρει άλλον τρόπο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό
Την κατηγορηματική του αντίθεση στη μετακύλιση της λήξης των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 17 υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που λαμβάνει χώρα στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Άσμουσεν σημείωσε επίσης πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζεται «σημαντικό δημοσιονομικό κενό», το οποίο σε αντίθεση με το χρηματοδοτικό κενό η κάλυψη του οποίου αφορά τους εταίρους μας, το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να το καλύψει η ίδια η Ελλάδα.
Μιλώντας για σημαντικό δημοσιονομικό κενό ο κ. Άσμουσαν έκανε λόγο ουσιαστικά για «προβλήματα» στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2014 τα οποία θα πρέπει να επιλύσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, λίγες μόνο ώρες πριν από το deadline που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη – μέλη ώστε να καταθέσουν προς έγκριση τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν μέχρι το 2016. Η ελληνική πλευρά ήλπιζε στην μετακύλιση της λήξης των ομολόγων ώστε να υπάρξει λύση στο χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο κ. Ασμουσεν αποκλείοντας αυτό το ενδεχόμενο τόνισε πως το ύψος του χρηματοδοτικού κενού για την Ελλάδα θα κριθεί από την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Παρόλο που ο κ. Σόιμπλε δεν παρίσταται στο Eurogroup λόγω των ζυμώσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και αντικαθίσταται από τον υφυπουργό Τόμας Στέφεν, ο κ. Άσμουσεν ανέλαβε το ρόλο του «σκληρού» και τόνισε πως μετακύλιση της λήξης των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα σήμαινε νομισματική χρηματοδότηση της Ελλάδας, κάτι που απαγορεύεται ρητώς ενώ σημείωσε πως το αποψινό Eurogroup θα ασχοληθεί και με τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται στα 5- 6 δισεκατομμύρια ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr