Στουρνάρας: Μας λείπουν μόνο 10,5 δισ. για το 2014-2016

Ο υπουργός εξέφρασε μετά το Eurogroup τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα

Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τη διετία 2014 - 2015 δεν ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το προσδιόρισε γύρω στα 5 δισ., απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιόργκ Άσμουσεν.

Ο Γιόργκ Άσμουσεν τοποθέτησε στα 5-6 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το 2014. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Άσμουσεν, ο κ. Στουρνάρας είπε πως όλες οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι το κενό θα καλυφθεί είτε με μετακύληση ομολόγων είτε με ισοδύναμο τρόπο.

«Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Oικονομικών και πρόσθεσε: «Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, ενώ τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.

Επίσης, ο υπουργός Oικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.

Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι καλό θα ήταν αυτό να συμβεί πριν από τη λήξη του δημοσιονομικού προγράμματος και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας περιορισμένου ύψους ομόλογα.

Νωρίτερα , ο κ. Άσμουσεν είπε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζεται «σημαντικό δημοσιονομικό κενό», το οποίο σε αντίθεση με το χρηματοδοτικό κενό η κάλυψη του οποίου αφορά τους εταίρους μας, το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να το καλύψει η ίδια η Ελλάδα. Μιλώντας για σημαντικό δημοσιονομικό κενό ο κ. Άσμουσαν έκανε λόγο ουσιαστικά για «προβλήματα» στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2014 τα οποία θα πρέπει να επιλύσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσω για το μέγεθος του δημοσιονομικού ή χρηματοδοτικού κενού που ενδεχομένως θα προκύψει στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε «έκπληκτος» από κάποια ποσά που άκουσε πριν τη συνεδρίαση.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr