Χωρίς πρόωρες συντάξεις 350.000 ασφαλισμένοι

Αλλαγές στα ευγενή ταμεία, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και μειώσεις εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων

Στον “αέρα” κινδυνεύουν να βρεθούν 350.000 ασφαλισμένοι που βάσει της ισχύουσας νομοθεσία μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Βασικός στόχος του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα είναι ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, οι αλλαγές στα ευγενή ταμεία και αύξηση των ορίων ηλικίας για μητέρες ανηλίκων με στόχο να καλυφθεί κενό 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι ασφαλισμένοι που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης έως και 12 έτη, κάτι που όμως αναμένεται να γίνει σταδιακά.


Όπως αναφέρει το «ΈΘΝΟΣ της Κυριακής» οι χαμένοι από τις νέες ρυθμίσεις θα είναι όσοι έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας. Όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013 προβλέπονται αυξημένα όρια με την πλήρη σύνταξη να καταβάλλεται στα 67 έτη (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας) και μειωμένη στα 62 έτη.


Για τις μητέρες ανηλίκων προβλέπεται σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο ή τρία χρόνια ετησίως ενώ οι αλλαγές θα αφορούν και του άνδρες του δημοσίου με ανήλικα τέκνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας εξετάζεται επίσης η επιβολή “πέναλτι” ώστε να καθίσταται ασύμφορη η πρόωρη συνταξιοδότηση στους ασφαλισμένους πριν από το 1983, κυρίως για δημοσίους υπαλλήλους και ασφαλισμένους σε ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους, είτε με την αύξηση του ποσοστού της ετήσιας περικοπής, είτε με την αύξηση των ετών που θα υπολογίζονται στο πέναλτι.

Μειώσεις αναμένονται και στο εφάπαξ κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων καθώς το ταμείο θα λαμβάνει υπόψη μια σειρά δεδομένων για τον καθορισμό του εφάπαξ, όπως τα οικονομικά δεδομένα των ταμείων με σκοπό τον εξορθολογισμό του συστήματος καταβολής των εφάπαξ. Ψαλίδι αναμένεται και στις επικουρικές συντάξεις σε όλα τα ελλειμματικά ταμεία, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση με στόχο να εφαρμοστεί η «ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος». Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται το «ΕΘΝΟΣ» οι μειώσεις θα κυμανθούν από 6% ως 15% ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να φθάσουν και το 20%. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr