«Φρένο» από την τρόικα στην πρόωρη συνταξιοδότηση

ΔΕΚΟ, τράπεζες, μητέρες ανηλίκων και ασφαλισμένοι προ του 1983 στο στόχαστρο - Με εφάπαξ άνω των 60.000 ευρώ (κατά μέσο όρο στις απονεμηθείσες συντάξεις του 2013), οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι πρώτοι στον κατάλογο των περικοπών και ετοιμάζονται να βγούν στους δρόμους

Μητέρες ανηλίκων για τις οποίες ισχύει προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ασφαλισμένοι προ του 1983 που διατηρούν το δικαίωμα εξόδου με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και τα ειδικά ασφαλιστικά καθεστώτα των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αποτελούν τις ομάδες των ασφαλισμένων που θα πληγούν από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για 400.000 εργαζομένους που διατηρούσαν κατοχυρωμένα δικαιώματα συνταξιοδότησης προ του 62ου έτους της ηλικίας, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες αναμένεται να υποστούν αυξήσεις στα όρια εξόδου που ξεκινούν από πέντε έτη και φθάνουν ως και 15 έτη επιπλέον εργασίας.

Οι επικεφαλής της Τρόικα άφηναν «χαλαρό» και αμφίβολο το ραντεβού της επιστροφής τους στην Αθήνα, αν και έχει οριστεί για τις 3 ή 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως,  Αθήνα και Τρόικα βρίσκονται ήδη σε διαβουλεύσεις για να επιστρέψει άμεσα η Τρόικα τουλάχιστον για 10-15 μέρες, ώστε να φανεί ότι οι δύο πλευρές συζητούν ώστε να διαλυθούν οι σκιές και οι αμφιβολίες που έχουν αρχίσει να συσσωρεύνται πάνω από την Ελλάδα για την τύχη και το μέλλον του προγράμματος διάσωσης.

Σύμφωνα με άλλες πηγές μάλιστα, η έλευση της Τρόικας θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη από την επόμενη εβδομάδα, έστω και για το θεαθήναι, ακόμα και αν δεν μετέχει (αρχικά τουλάχιστον) ο κ.Πόουλ Τόμσεν  στην αποστολή!

Σύμφωνα με πληροφορίες - καθώς τα μέτρα δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί - τα νέα όρια εξόδου αναμένεται να επηρεάσουν τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:  

1. Δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012. Τη συγκεκριμένη διετία ισχύουν ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης, καθώς οι άντρες ακολουθούν τα μειωμένα όρια των γυναικών.

2. Μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012. Η θεμελίωση γίνεται με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Στη συνέχεια οι μητέρες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με την προοπτική αποχώρησης, όταν συμπληρώσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (που κυμαίνεται από το 50ό ως το 60ό έτος).

3. Ασφαλισμένοι ως το τέλος του 1982 στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους μια σειρά διατάξεων επιτρέπουν την έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (οι γυναίκες ακόμη και με 24,5 έτη και οι άντρες με 35ετία).

4. Ασφαλισμένοι από το 1983 ως και το 1992 που συμπλήρωσαν 35ετία ως το τέλος του 2012. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν από το 58ο έτος ως το 60ό (ανάλογα με το Ταμείο και το έτος θεμελίωσης).

5. Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα όσοι συμπληρώνουν ως το τέλος του 2012 τουλάχιστον 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στο καθεστώς των βαρέων.

6. Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης ως το τέλος του 2012 και με όριο ηλικίας το 60ό έτος (οι γυναίκες λαμβάνουν μειωμένη στο 55ο έτος).

7. Γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ως το τέλος του 2012. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη κυμαίνεται από τα 62 έτη ως τα 63,5 (60 έτη μειωμένη).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr