Ο Αγγλος ασθενής επιστρέφει…
Εάν σκοπεύατε να προχωρήσετε σε μιαν επένδυση στο χώρο του real estate αυτή την εποχή, μήπως να κοιτάζατε λίγο και τη βρετανική αγορά; Και μην βιαστείτε να πείτε πως παραδοσιακά η Βρετανία έχει μιαν από τις ακριβότερες έως ... απλησίαστες αγορές ακινήτων, γιατί μπορεί να ίσχυε κάτι τέτοιο στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν αλλά όχι πιά!
Η κατά 20% υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτ
Εάν σκοπεύατε να προχωρήσετε σε μιαν επένδυση στο χώρο του real estate αυτή την εποχή, μήπως να κοιτάζατε λίγο και τη βρετανική αγορά; Και μην βιαστείτε να πείτε πως παραδοσιακά η Βρετανία έχει μιαν από τις ακριβότερες έως ... απλησίαστες αγορές ακινήτων, γιατί μπορεί να ίσχυε κάτι τέτοιο στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν αλλά όχι πιά!
Η κατά 20% υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτων τους τελευταίους 10 μήνες πέρα από ένα αδιαμφισβήτητο σημάδι της εντονότατης κρίσης που αντιμετωπίζει η βρετανική οικονομία, μοιάζει να έχει και μια παράμετρο που ενδεχομένως να αποδειχθεί λίαν «αποτελεσματική» και προφανώς ελπιδοφόρα όσον αφορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπράουν για αναθέρμανση της οικονομίας της και έξοδό της από την κρίση!
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν μεγάλοι, εξειδικευμένοι οίκοι του εξωτερικού που θεωρούν πως ακριβώς αυτή η συνεχιζόμενη διολίσθηση της στερλίνας καθιστά πλέον το βρετανικό real estate ελκυστικό! Σε σημείο ώστε να την συγκρίνουν με τις αγορές ακινήτων στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και να την βρίσκουν σε κάθε περίπτωση μακράν πιο συμφέρουσα. Για του λόγου το αληθές η μέση τιμή πώλησης γραφείων ή οικιών στο Λονδίνο στο πρώτο τρίμηνο του 2009 είχαν πέσει στα 8.020 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι της εξωφρενικής τιμής των 22.500 ευρώ ανά τετραγωνικό το 2007. Σκεφτείτε απλά πως στο Παρίσι – αγορά που θεωρείται ευθέως ανταγωνιστική της βρετανικής αγοράς real estate – η ανάλογη διακύμανση τιμών ήταν 12.480 ευρώ/τετραγωνικό στο πρώτο τρίμηνο του 2009 έναντι 24.000/τετραγωνικό το 2007.
Το γιατί οι ειδικοί θεωρούν πως η δεδομένη χρονική συγκυρία είναι η καλύτερη για την επένδυση στη βρετανική αγορά ακινήτων είναι απλό: η Βρετανία ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης των επενδυτών ανά τον κόσμο, η απόκτηση ακινήτων στα βρετανικά νησιά – και δη στις μεγαλουπόλεις της χώρας – είναι «σίγουρη» τοποθέτηση χρημάτων και το κυριότερο ΟΛΟΙ προβλέπουν πως οι σημερινές τιμές, που έχουν διαμορφωθεί από τις επιπτώσεις της κρίσης σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας, σύντομα θα αποτελούν μακρινή ανάμνηση.
Κι αυτό γιατί οι αναλύσεις «δίνουν» τη στερλίνα ως το πιο υποτιμημένο διεθνές νόμισμα και «βλέπουν» ανατίμησή της κατά μέσο όρο κατά 11% έναντι του δολαρίου και κατά 18% έναντι του ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Με πιο απλά λόγια εάν κάποιος αγοράσει σήμερα ακίνητο στη Βρετανία ακόμα κι αν η κρίση επιμείνει χρονικά, η επένδυσή του θα υπεραποδόσει μόνο και μόνο από τη διαφορά συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας!
Ήδη πάντως η αγορά ακινήτων δείχνει κάποια πρώτα δείγματα «ζωής». Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία οι τιμές των ακινήτων στα βρετανικά νησιά έδειξαν ελαφρώς αυξημένες τον Απρίλιο σε σχέση με τα χαμηλά 16 μηνών που είχαν καταγράψει τον Μάρτιο. Επομένως βιαστείτε ...
Αλλά η τρύπα στα ταμεία μεγαλώνει…
Την ίδια ώρα πάντως η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλη μια «παρενέργεια» της ύφεσης και της συνεχιζόμενης κρίσης. Ο λόγος για την «μαύρη τρύπα», ύψους άνω των 220 δις λιρών (πλέον των 330 δις δολαρίων) που καταγράφηκε στα συνταξιοδοτικά ταμεία των μεγαλύτερων εταιριών της χώρας (corporate pension funds).
Κάτι που σημαίνει πως η μόνη γνωστή συνταγή αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής είναι η εξεύρεση κεφαλαίων προς ... απόδοση στα ταμεία. Και μιας και ο λόγος για εισηγμένες η ... συνταγή λέει πως εάν από κάπου μπορούν να βρουν κεφάλαια οι εταιρίες είναι περικόπτοντας μερίσματα και ίσως επενδύσεις, όπερ σημαίνει πως θα ... αφαιρέσουν κεφάλαια από την αγορά. Κάτι προφανώς απευκταίο για την προσπάθεια «ανάτασης» της αγοράς!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr