Ημιυπαίθριοι: Κόντρες για την τακτοποίηση, αλλά είναι πολλά τα λεφτά…

Εξαίρεση από την κατεδάφιση και όχι νομιμοποίηση διασφαλίζει η εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των ημιυπαίθριων χώρων που λίγες εβδομάδες πριν από τις τελικές εξαγγελίες της κυβέρνησης συγκεντρώνει τα βλέμματα δικαστών, μηχανικών και δικηγόρων.  

Η ρύθμιση δεν είναι καθόλου καινούρια, διαμηνύουν οι επιστημονικοί φορείς αφού η εξαίρεση από την κατεδάφιση με την πληρωμή της ανάλογης εισφοράς ισχύει εδώ και 40 χ

Εξαίρεση από την κατεδάφιση και όχι νομιμοποίηση διασφαλίζει η εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των ημιυπαίθριων χώρων που λίγες εβδομάδες πριν από τις τελικές εξαγγελίες της κυβέρνησης συγκεντρώνει τα βλέμματα δικαστών, μηχανικών και δικηγόρων.  

Η ρύθμιση δεν είναι καθόλου καινούρια, διαμηνύουν οι επιστημονικοί φορείς αφού η εξαίρεση από την κατεδάφιση με την πληρωμή της ανάλογης εισφοράς ισχύει εδώ και 40 χρόνια.  

Είναι όμως ένα μέτρο που σύμφωνα με τον καθηγητή νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Γώγο διαιωνίζει τις παρανομίες και καλλιεργεί πρακτικές στη λογική «πλήρωσε και η αυθαιρεσία σου θα δικαιωθεί». Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, συνεχίζει να ποντάρει στα νέα «ταμειακά» της σχέδια, φιλοδοξώντας (σ.σ με το αισιόδοξο σενάριο) να μαζέψει περί τα 4 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα φέρει η τακτοποίηση.       

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να ασχοληθεί με το θέμα» προανήγγειλε χθες ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος ανοίγοντας την ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργούν του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της «νομιμοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων.  

Μάλιστα ο κ. Μενουδάκος αναρωτήθηκε γιατί όλη αυτή η σπουδή της κυβέρνησης όταν οι ημιυπαίθριοι είναι ένα μικρό κομμάτι της αυθαίρετης δόμησης που όπως είπε «εύκολα αποκαθίσταται και μάλιστα χωρίς ζημία για το χώρο» όταν αυθαίρετες είναι πολυκατοικίες και ολόκληροι οικισμοί σε όλη την Ελλάδα.

Καρφιά Παραδιά εναντίον Αλαβάνου

Κατηγορηματικά αντίθετος με το μέτρο που σχεδιάζει να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομίας εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Αλαβάνος τονίζοντας ότι το ΤΕΕ «δεν συνηγορεί στην απόφαση για την τακτοποίηση και ζητά τη λήψη μέτρων συνολικά για την αυθαίρετη δόμηση».  

Η δήλωση του κ. Αλαβάνου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου των Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Σταύρου Παραδιά ο οποίος υπογράμμισε ότι για αυτή την αυθαιρεσία ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρνει το Επιμελητήριο. «Γιατί οι μηχανικοί δεν παρεμπόδισαν αυτή την παρανομία; Αναζητούμε λύσεις και δεν παριστάνουμε τις αθώες περιστερές» δήλωσε χαρακτηριστικά ζητώντας από όλους τους φορείς να συμβάλλουν ώστε να βγουν από την ομηρία 1 εκατ. ιδιοκτήτες.  

Ο κ. Παραδιάς πρότεινε μάλιστα το πρόστιμο για την εξαίρεση από την κατεδάφιση να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για τους χώρους που έκλεισαν μετά το 2003 και τα 500 ευρώ για τις παλαιές κατοικίες.   

«Όποιος είναι νομοταγής είναι άξιος της μοίρας του» παρατήρησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Παξινός αναφερόμενος σε όσους πολίτες δικαίως θα προσφύγουν στα δικαστήρια για να αναζητήσουν το δίκιο τους από τη στιγμή που δεν έκλεισαν τους ημιυπαίθριους χώρους.  

Ακόμη πιο τολμηρή είναι η προτροπή του καθηγητή πολεοδομίας του ΕΜΠ κ. Χριστοφιλόπουλου «οι ιδιοκτήτες να μην δηλώσουν τους παράνομους χώρους» με το σκεπτικό ότι θα στιγματιστούν και δεν αλλάξει τίποτα επί της ουσίας για αυτούς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr