«Σαφάρι» για την είσπραξη 350 εκατ. ευρώ από 200.000 εργοδότες-οφειλέτες του ΙΚΑ

«Σαφάρι» για την είσπραξη 350 εκατ. ευρώ από 200.000 εργοδότες-οφειλέτες του ΙΚΑ

Με μηνιαίες διασταυρώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία - Οι επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν αποκλίσεις, θα χάνουν το δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας σε πορεία φοιτητών
«Σαφάρι» για την είσπραξη 350 εκατ. ευρώ από 200.000 εργοδότες-οφειλέτες του ΙΚΑ
Σε μηνιαίες αυτόματες διασταυρώσεις των δηλωθεισών εισφορών, με την υπο­βολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) και, αντίστοιχα, των καταβληθεισών εισφορών, θα προβαίνει από τις 6 Νοεμβρίου το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προαναγγέλοντας αυστηρές κυρώσεις για τις επιχειρήσεις, στις οποίες θα προκύπτουν αποκλίσεις.

Κλείσιμο
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο εξής, οι επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν αποκλίσεις, θα χάνουν το δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Στόχος του υπουργείου είναι η είσπραξη 350 εκατ. ευρώ. Ποσό που, δυνητικά, αποτελεί το 35% των εισπράξεων που θα προκύψουν από τις διασταυρώσεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από την 1η Μαρτίου, 200.000 επιχειρήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και καταβληθέντων ποσών, που φθάνουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, μάλιστα, μέχρι τα τέλη του 2013, αναμένεται να αυξηθεί στο ένα δισ. ευρώ.

Πώς θα δουλέψει το σύστημα

Σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί η αυτόματη διασταύρωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και των ποσών που καταβλήθηκαν και, εάν διαπιστωθούν διαφορές, θα εκδίδεται ηλεκτρονικά πράξη καταβολής εισφορών και θα επικυρώνεται η παράβαση.

Με τον τρόπο αυτό, διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος, θα παύσει οριστικά η δυνατότητα επιχειρήσεων να αγοράζουν «επί πιστώσει» ασφάλιση, εφόσον έως τώρα η διασταύρωση μπορούσε να γίνει ακόμη και σε βάθος δεκαετίας, που αποτελούσε και το όριο της παραγραφής.

Οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να εμφανίζουν διαφορές, θα αποκλείονται από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εμφανίζονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους παλαιούς οφειλέτες, οι οποίοι θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν στη ρύθμιση και να καταβάλουν την πρώτη δόση, προκειμένου να ανακτήσουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.

Ακόμη, με συγκεκριμένη μηχανογραφική εφαρμογή θα γίνεται διασταύρωση των εισφορών που δηλώνονται, με τις εργατοώρες που έχουν πραγματοποιηθεί και εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα για μη ασφάλιση προσωπικού.

Έπειτα απ' όλα τα παραπάνω, την ερχόμενη εβδομάδα θα σταλούν επιστολές προς τους 200.000 οφειλέτες του ΙΚΑ, προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση, διαφορετικά θα εφαρμοστούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης