Στουρνάρας-Τρόικα: Πρώτο θέμα οι αποκρατικοποιήσεις

Στουρνάρας-Τρόικα: Πρώτο θέμα οι αποκρατικοποιήσεις

- Μέσα και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ
- Δεν ήρθε Αθήνα ο Μαζούχ
- Ποια θα είναι η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης σε οριζόντια μέτρα και τρίτο Μνημόνιο

Στουρνάρας-Τρόικα: Πρώτο θέμα οι αποκρατικοποιήσεις

Σε εξέλιξη είναι από τις 12 το μεσημέρι η κρίσιμη συνάντηση της Τρόικας με τον Γ. Στουρνάρα. Την ώρα που ο Τόμσεν έμπαινε στο υπουργείο, πολίτης του πέταξε κέρματα.

Στη συνάντηση μετέχει και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ καθώς πρώτο «πιάτο» στο μενού των διαπραγματεύσεων είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Η συνάντηση γίνεται χωρίς τον… «κακό» της Τρόικα, τον ρόλο του οποίου -στην παρούσα φάση- «παίζει» ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Κλάους Μαζούχ. Ο απεσταλμένος της Φραγκφούρτης –σύμφωνα με κοινοτικές πηγές- πρέπει να βρίσκεται στο Στρασβούργο για να μετάσχει σε εργασίες του ευρωκοινοβουλίου.

Η απουσία του πάντως, στο ραντεβού των Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Κομισιόν) με τον Γιάννη Στουρναρα σηματοδοτεί και το χαρακτήρα που λαμβάνει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Θα σηματοδοτεί πως ο έλεγχος για τις επόμενες 7-8 μέρες, μέχρι να διακοπεί ξανά ενόψει του Γιούρογκρουπ της 14ης Νοεμβρίου, θα είναι κυρίως διαδικαστικός και θα εστιάζει στα τρέχοντα θέματα και εκκρεμότητες  για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, χωρίς να επεκταθεί στα ζητήματα του 2014 και μετά.
Κλείσιμο



Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση για τα μέτρα της επόμενης χρονιάς μετατίθεται για τα τέλη του μηνός ή τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν επιστρέψει ξανά η Τρόικα στην Αθήνα και παράλληλα με την κατάρτιση του τελικού σχεδίου του  νέου προϋπολογισμού. Ουσιαστικά το παζάρι για τα ζητήματα αυτά θα ξεκινήσει τότε, από εκεί που διεκόπη στις 28 Σεπτεμβρίου όταν αναχώρησε η Τρόικα από την Αθήνα.

Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος το βράδυ χθες από τη σύσκεψη προετοιμασίας στο Μέγαρο Μαξίμου για την έλευση της Τρόικας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και έχει στείλει στην Τρόικα σχετικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς «είναι ρεαλιστικές».
 
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι:

1. H ελληνική πλευρά «οχυρώνεται» στη θέση της για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα ζητήσει τον Απρίλιο από τους δανειστές (όταν ανακοινωθούν τα οριστικά επίσημα στοιχεία της χρονιάς) να αναλάβουν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, δηλαδή να δανείσουν πιο φτηνά τη χώρα μας.

2. H κυβέρνηση δεν συζητά καν (προς το παρόν) τους ισχυρισμούς της Τρόικας για δημοσιονομικό κενό 2 έως 2,9 δισ. ευρώ το 2014. Παρά το «σκοτσέζικο ντους» και την «μισή διάψευση» του εκπροσώπου της Κομισιόν, εκπρόσωποι των δανειστών συνεχώς ανεβοκατεβάζουν το ύψος του δημοσιονομικύ κενού από τα  6 δισ. ευρώ (με βάση εκθέσεις του ΔΝΤ) ή τα 4,5 δισ. που υπολόγιζε ο κ.Άσμουνσεν της ΕΚΤ, σε περίπου 2,5-2,9 δισ. ευρώ, με … τάσεις περαιτέρω μείωσης.

3. Στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι, εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα, και η ύφεση και τα ελλείμματα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για φέτος. «Ποντάρουν» ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2014, όπως και η βελτίωση στην είσπραξη των φόρων που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο και που, παρά την κόπωση στους φόρους περιουσίας, κινούνται εντός στόχων στους φόρους εισοδήματος. Για να πείσουν την Τρόικα μάλιστα, οι επιτελείς της κυβέρνησης επικαλούνται και τα πρώτα στοιχεία του Οκτωβρίου, που ενισχύουν –κατ’ αυτούς- τις ελληνικές θέσεις;


Και στο βάθος τρίτο Μνημόνιο…

Γιατί όμως η Τρόικα παραβλέπει τα στοιχεία αυτά και τι επιδιώκει επιμένοντας στην ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία «ξορκίζει» η κυβέρνηση;

Αν και κανείς δεν δίνει ευθεία απάντηση, στην κυβέρνηση διαβλέπουν ότι οι πιέσεις δεν αφορούν τόσο στο δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά μεσοπρόθεσμα στη βιωσιμότητα του χρέους. Για αυτό φαίνεται πως οι δανειστές επιμένουν και στην εξειδίκευση μέτρων του 2015-2016, θεωρώντας πως αποτελεί και αυτό όρο πριν οι ευρωπαίοι εταίροι δεσμευτούν (στις αρχές του 2014) με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτήσουν το ελληνικό πρόγραμμα, ελαφρύνοντας το ελληνικό χρέος.

Στην παρούσα φάση όμως στην κυβέρνηση απορρίπτουν όρους και κανόνες για την περαιτέρω χρηματοδότηση, που παραπέμπουν σε τρίτο Μνημόνιο, υποστηρίζοντας πως είναι πρόωρο να σχεδιαστεί από φέτος, επειδή τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από ό,τι σχεδιάζονταν και, άρα, δεν απαιτείται ούτε ευνοεί κανέναν να εμπλακεί από τώρα στη βάσανο μιας τέτοιας μακροπρόθεσμης διαβούλευσης.

Και αν,λένε, οι δανειστές θέλουν «να δέσουν τον γάϊδαρό τους», αρκούν για αυτό οι νέοι κανόνες δημοσιονομικής εποπτείας από την Κομισιόν και το Γιούρογκρουπ, που θεσπίστηκαν και ισχύουν ήδη για όλες ανεξαιρέτως της χώρες της ευρωζώνης, χωρίς να χρειάζεται να γίνει συζήτηση για νέο «συμβόλαιο» που θα θα «δένει» τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης