Βρούτσης: Άπλωσε δίχτυ για 200.000 οφειλέτες του ΙΚΑ και περιμένει την τρόικα

Μέτρα για την εισφοροδιαφυγή και στο... βάθος μείωση συντάξεων για ειδικά ταμεία και ΤΕΒΕ - Στο στόχαστρο ασυνεπείς εργοδότες που ασφάλιζαν «επί πιστώσει» το προσωπικό τους ακόμα και σε βάθος δεκαετίας

Στη γραμμή του πυρός εισέρχεται στις 16:00 μ.μ. η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας για να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις της Τρόικας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Το αμυντικό οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει την εφαρμογή των μέτρων Βρούτση για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής προκειμένου να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο Υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι με το μηδενισμό της παραβατικότητας και την αναζήτηση των οφειλών με υπέρμετρο ζήλο, θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση η απόκλιση της  επιβάρυνσης που αναλογεί στα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι 500 εκατ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο έως 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης προσπαθώντας να πείσει τους δανειστές ότι η εισπρακτική δυνατότητα του συστήματος θα βελτιωθεί με την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θέτει σε εφαρμογή νέο ηλεκτρονικό δίχτυ για τον εντοπισμό των αποκλίσεων των εισφορών που έχουν δηλωθεί στις μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές (ΑΠΔ) σε σχέση με τις καταβληθείσες. Το ΙΚΑ εκτιμά ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 200.000 ασυνεπείς εργοδότες αρκετοί από τους οποίους ασφάλιζαν «επί πιστώσει» το προσωπικό τους ακόμα και σε βάθος δεκαετίας. Από την ασφυκτική πίεση που θα ασκηθεί στους οφειλέτες, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να περάσουν από το ταμείο, το Υπουργείο υπολογίζει να εξοικονομήσει 350 εκατ. ευρώ το 2014.

Από τα υπόλοιπα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν τα εξής κονδύλια:

-70 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική αναγραφή στις ΑΠΔ  των εισφορών για κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και για τα εφάπαξ.

-80 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής  των συνταξιούχων με την καταγραφή  όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» (ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι)  αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ.

-200 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών  Οφειλών) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο να προχωρήσει σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

- 15 εκατ. από τις διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ΗΔΙΚΑ για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο έχοντας λάβει προφανώς κάποια μηνύματα από τους δανειστές, ανησυχεί πως η Τρόικα δε θα δεχθεί εύκολα ότι από την ενεργοποίηση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών των ταμείων θα εξοικονομηθούν εντός του 2014, 500 εκατ. ευρώ  ώστε να μας δώσει παράταση χρόνου έως το Πάσχα πριν αξιώσει τη λήψη επώδυνων μέτρων.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη επεξεργαστεί σενάρια για μείωση των συντάξεων των ειδικών ταμείων ως απόρροια των μειώσεων των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ -μέτρο που αποτελεί μνημονιακή μας δέσμευση- καθώς και για μείωση των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ. Αν οι μειώσεις στις συντάξεις των ειδικών ταμείων γίνουν βάσει των αναλογιστικών μελετών, το ψαλίδι θα είναι οριακό και θα εφαρμοστεί σταδιακά. Όπως εκτιμάται θα εξοικονομηθούν περίπου 60 εκατ. Αν πιεστούμε για μεγαλύτερη απόδοση, τότε οι μειώσεις θα πρέπει να φτάσουν έως και 20%.

Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ απειλούνται με μείωση των συντάξεών τους έως και 30% αφού θα χάσουν το «μαξιλαράκι» της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που τους διαφοροποιούσε από τους «πληβείους» του ταμείου εμπόρων και του ΤΣΑ παρότι και οι τρεις κλάδοι έχουν συγχωνευτεί κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΕΕ. Οι περικοπές αποτελούν «δημοσιονομικά ισοδύναμο μέτρο» αφού αποφασίστηκε να μην επιβληθεί εισφορά 1-3 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων .Από την μείωση των συντάξεων αναμένεται να εξοικονομηθούν 450 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει απομακρυνθεί η απειλή για κατάργηση των πρόωρων  συνταξιοδοτήσεων καθώς το μέτρο δεν αποφέρει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος αλλά δεν αποκλείεται το σενάριο να ξαναβγεί από το συρτάρι αν σημειωθεί εμπλοκή στη  διαπραγμάτευση.

Ένα ακόμη μέτρο που έχει συζητηθεί ώστε να μην διογκωθεί περαιτέρω η απώλεια εσόδων του ΙΚΑ είναι να αναβληθεί για ένα χρόνο η μνημονιακή μας υποχρέωση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, σταδιακά, αρχής γενομένης το 2014. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα έσοδα θα συρρικνωθούν κατά 1 δισ. ευρώ από την μείωση των εισφορών, εντείνοντας το πρόβλημα.

Το υπουργείο σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει σε  συμψηφισμό των διαφόρων κρατικών επιδοτήσεων με τις ασφαλιστικές οφειλές και υποχρεώσεις των αγροτών καθώς το 40% των αγροτών δεν πληρώνει εισφορές. «Υπάρχει ζήτημα -έχει επισημάνει ο κ. Βρούτσης- Ο ΟΓΑ είναι ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο που δαπανά μεν περισσότερα από 4 δις ετησίως σε συντάξεις, αλλά εισπράττει λιγότερα από 300 εκ ευρώ από εισφορές».

Πάντως η Τρόικα έχει εκφράσει ενστάσεις  και για τη διάταξη του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αφορά στους κατόχους στεγαστικών δανείων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), καθώς δίνεται το δικαίωμα επέκτασης έως και 10 έτη της αποπληρωμής του δανείου, με ταυτόχρονη διατήρηση της επιδότησης επιτοκίου.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr