Αμετακίνητος ο Στουρνάρας για τον φόρο ακινήτων του 2014

Ούτε οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ φέρνουν αλλαγές στον ΕΝΦΑ - Επιμένει ο υπ. Οικονομικών ότι ο νέος φόρος πρέπει να ισχύσει από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο

   

Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει σθεναρά στη «γραμμή» ότι πρέπει ο νέος φόρος να ισχύσει από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο, για να εισπράξει «από όλους λίγα περισσότερα» για να βγουν τα νούμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας, φέρεται να απέρριψε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για έναν… διευρυμένο ΦΑΠ με αφορολόγητο (πχ από τις 50.000 ευρώ αντί για 200.000 ευρώ όπως ισχύει φέτος) με το επιχείρημα ότι, «αν το δημόσιο απαλλάξει το 80% των ιδιοκτητών λόγω αφορολογήτου και εξαιρέσεων, τότε θα πρέπει να …δημεύσει τα 20% που θα φορολογηθούν».

Όπως εξηγούσε μάλιστα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η ιδέα θα ήταν καλή αν έπρεπε να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ, όπως συνέβη εφέτος, και όχι 2,9  δισ. που πρέπει για το 2014. Για να βγουν τα νούμερα, θα έπρεπε τότε μεσαία αστικά ακίνητα να πληρώνουν τα τριπλάσια και τα τετραπλάσια από τα πχ 500 ή 700 ευρώ που πληρώνουν σήμερα το χρόνο, ή δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τα κάπως πιο ακριβά ακίνητα».

Ο κ. Στουρνάρας άκουσε τα αιτήματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά δε δέχτηκε καμία αλλαγή στην φιλοσοφία του μέτρου. Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ προέβλεπε, εκτός από το αφορολόγητο, να επιβάλλεται φόρος για το άθροισμα της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι φόρος ανά ακίνητο και ιδιοκτησία. Ζήτησε όμως παρατηρήσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σχέδιο που ο ίδιος έθεσε σε διαβούλευση, προς άρση αδικιών.

Στη φάση αυτή το υπουργείο Οικονομικών δέχεται και συζητά αλλαγές και διορθώσεις σε επιμέρους διατάξεις, χωρίς να μετακυλίει  φόρους από τη μία κατηγορία ακινήτων (πχ τα αγροτεμάχια ) σε άλλη (πχ σπίτια ή οικόπεδα εντός σχεδίου). Θεωρούν πως τα περίπου 290 εκατ. ευρώ που υπολογίζουν να εισπράξουν από τους αγρότες (για χωράφια και αγροτικά ακίνητα) είναι χαμηλό ποσόν σε σχέση με τα 2,6 δισ. που θα πληρώσουν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών και οι επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό συζητά αλλαγές όπως:

- φοροελάφρυνση για τα δεσμευμένα από δημόσιο ακίνητα (πχ αρχαιολογία, υπό απαλλοτρίωση κλπ)

- ειδική μεταχείριση για τα διατηρητέα κτίσματα

-αλλαγή της κλίμακας για τα αγροτεμάχια

-νέους συντελεστές και στα οικόπεδα

Το τελικό σχέδιο πάντως φαίνεται πως θα πάρει πολύ χρόνο ακόμα μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του μηνός για να οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές γίνουν δεκτές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr