Οι προτάσεις για αλλαγές στα warrants στο τραπέζι της Tρόικας από το υπ. Οικονομικών

Ιδιαίτερα απαιτητικοί οι ξένοι όσον αφορά κίνητρα για αλλαγή του πλαισίου

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνουν και οι προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί οι τραπεζίτες και έχει καταθέσει το ΤΧΣ στο υπουργείο Οικονομικών, για αλλαγές όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο των warrants.

Ο στόχος των προτάσεων είναι να επιταχυνθεί η άσκηση των warrants και να ενισχυθούν άμεσα τα ιδιωτικά κεφάλαια στις τράπεζες καθώς και να επιστραφούν κεφάλαια στο ΤΧΣ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών οι οποίοι βρίσκονται σε στενή σχέση με επενδυτές του εξωτερικού, δεν υπάρχει η πρόθεση των ξένων να ασκήσουν στην παρούσα φάση τα warrants καθώς εκτιμούν ότι αυτά θα ανέβουν σε πολύ υψηλότερες τιμές - ειδικά για τους τίτλους της Πειραιώς και της Εθνικής - προβλέποντας ότι η πορεία των τιμών των μετοχών πάνω από τα επίπεδα των πρόσφατων αυξήσεων θα πολλαπλασιάσουν την αξία των warrants.

Από την άλλη πλευρά, ο στόχος των τραπεζιτών είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες όπου τα ιδιωτικά κεφάλαια που μπαίνουν στις ελληνικές τράπεζες θα ενισχύσουν άμεσα τις θέσεις τους σε αυτές.

Αναζητείται λοιπόν η χρυσή τομή ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικά κίνητρα για να ανταλλάξουν μέρος των warrants με μετοχές οι επενδυτές αυτοί. Σενάρια για το ποιο θα είναι το "τυράκι" και αν θα υπάρξει premium μετοχών σε σχέση με την αναλογία που δικαιούνται τώρα οι κάτοχοι των warrants εξετάζονται και συζητούνται χωρίς να υπάρχουν επίσημες επιβεβαιώσεις.

Παράλληλα, το ζήτημα έχει να κάνει και με τα επίπεδα όπου θα γίνουν οι προαιρετικές προτάσεις για αγορά των warrants, σύμφωνα με ένα από τα επεξεργασμένα σχέδια από το ΤΧΣ προς τους επενδυτές ώστε αφού αγοραστούν να διαγραφούν και στη συνέχεια να προωθηθούν placements των μετοχών του ΤΧΣ σε επενδυτές.

Σε μία τέτοια περίπτωση το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το dilution δηλαδή η ζημία για τους υφιστάμενους μετόχους και σε ποιο ποσοστό.

Σε κάθε περίπτωση τα κίνητρα που θα πρέπει να αποκτήσουν οι έμπειροι fund managers που έχουν πάρει θέση στα warrants των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να είναι ισχυρά. Ένας άλλος στόχος θα είναι επίσης αυτός των ιδιωτών επενδυτών που εξαιτίας της συντηρητικής φύσης τους ή της πρόθεσης ελαχιστοποίησης του ρίσκου ενδέχεται να αποδεχθούν προτάσεις και να ακολουθήσουν ευκολότερα τη διαδικασία αποδοχής του νέου πλαισίου.

Προτάσεις που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας από τη πλευρά των τραπεζιτών περιλαμβάνουν και μειωμένες τιμές άσκησης των warrants για συμμετοχή σε περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών θέσεων στις τράπεζες.

Συσκέψεις

Εξελίξεις στα θέματα των τραπεζών κυοφορούν οι διαβουλεύσεις για τα τραπεζικά προαπαιτούμενα με την Τρόικα. Ο Γιάννης Στουρνάρας συναντά και πάλι σήμερα τους ξένους ελεγκτές σε δύο απανωτές συσκέψεις, από τις οποίες δεν μπορούν να αναμένονται καθοριστικές αποφάσεις για τα περισσότερα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη συζήτηση αυτή, αναμένεται να μπει το πλαίσιο των συζητήσεων για το δημοσιονομικό κενό του 2014, βάσει του οποίου ο κ.Στουρνάρας θα μεταβεί στο Γιούρογκρουπ για να επιχειρήσει να πείσει ότι δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων νέων μέτρων τους ευρωπαίους ομολόγους του.

Αν και δεν θα έχει συμφωνία με την Τρόικα στα χέρια του, θα τους επικαλεστεί ως «μάρτυρες» για την πρόοδο που σημειώνει η χώρα μας, προκειμένου να διαλύσει τα σύννεφα ανησυχίας και τις πιέσεις που είχαν αυξηθεί επικίνδυνα πάνω από τη χώρα μας.

"Στο τραπέζι" κατασχέσεις και warrants

Ωστόσο οι διαβουλεύσεις στο μέτωπο των τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε σημαντικές εξελίξεις στην αγορά και την οικονομία.

Μέσα στην εβδομάδα θα κλειδώσουν οι αλλαγές στο σύστημα προστασίας των δανειοληπτών και οι νέοι όροι για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Το βράδυ της Τρίτης μάλιστα είχαν πολύωρη σύσκεψη για τα θέματα αυτά στον 6ο όροφο  του υπουργείου Οικονομικών, ο κ.Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Εξελίξεις όμως αναμένονται και για τα warrants, καθώς έχουν πυκνώσει και οι επισκέψεις των εκπροσώπων του ΤΧΣ στο γραφείο της γενικής γραμματέως του υπουργείου, κυρίας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ.Παπακωνσταντίνου και ειδική ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν στην τρόικα ένα σχέδιο για την πορεία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για τυχόν αλλαγή όρων της ανακεφαλαιοποίησης και ειδικά  για τα warrants.

Πηγή:newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr