Δαμανάκη: Το πλεόνασμα της Γερμανίας να πάει υπέρ των αδυνάτων του ευρώ

Η Ελληνλίδα Επίτροπος υποστηρίζει ότι το Βερολίνο οφείλει να προστατεύσει το ευρώ και τις οικονομίες που το απαρτίζουν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δυσχερή θέση

Το θέμα των πλεονασμάτων στις χώρες της ευρωζώνης (δηλαδή αυτό της γερμανικής κυριαρχίας) πρόκειται να συζητηθεί αύριο, στη συνεδρίαση της Κομισιόν.

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που αυτό τίθεται στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Ωστόσο, αύριο αναμένεται να ληφθεί απόφαση για διερεύνηση σε βάθος κατά της Γερμανίας σε ό,τι αφορά στο εμπορικό της πλεόνασμα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Αποτροπής μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, δεν απαγορεύονται μόνο τα υπερβολικά ελλείμματα, αλλά και το υπερβολικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (άνω του 6% του ΑΕΠ, ποσοστό στο οποίο ενεργοποιείται η διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών).

Η Γερμανία βρίσκεται σταθερά από το 2007 σε ποσοστό άνω του 6%, χωρίς να έχει λάβει κανένα συγκεκριμένο διορθωτικό μέτρο, παρά τις μέχρι τώρα παροτρύνσεις πολλών συνομιλητών της (ιδιαίτερα των Αμερικανών).

Η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη αναμένεται να επιμείνει στην αυριανή συνεδρίαση σε παλαιότερη πρόταση που έχει επανειλημμένα διατυπώσει στο πλαίσιο της Κομισιόν: ότι δηλαδή είναι ανάγκη να υπάρξει σαφής δέσμευση της Γερμανίας ότι θα αξιοποιήσει τα πλεονάσματα που καταγράφει προς όφελος της ομαλής λειτουργίας της ζώνης του ευρώ.

Η Γερμανία κατάφερε να συγκεντρώσει τα πλεονάσματα αυτά σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο ενιαίο νόμισμα, υποστηρίζει η Μαρία Δαμανάκη. Οφείλει συνεπώς να προστατεύσει το ευρώ και τις οικονομίες που το απαρτίζουν και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δυσχερή θέση.

Η διατήρηση αδρανών δημοσιονομικών πλεονασμάτων αποτελεί μείζονα μακροοικονομική ανισορροπία, η οποία θα πρέπει επιτέλους να διορθωθεί με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία της ΟΝΕ, δηλαδή είτε με προληπτικά είτε με διορθωτικά μέτρα, πρόκειται να υποστηρίξει στην αυριανή συνεδρίαση η Ελληνίδα Επίτροπος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr