Βίζερ: «Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το χαμηλότερο της ευρωζώνης για το 2014»

Επιταχύνετε τις μεταρρυθμίσεις - Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν συμφέροντα

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες σε πολλούς τομείς, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου των Υπουργών της ζώνης του Ευρώ (Euro Working Group), Τόμας Βίζερ.

Ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ (Thomas Wieser) είναι Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου της ζώνης του Ευρώ από το Μάρτιο του 2009. Με απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ το 2011, η θέση αυτή είναι αποκλειστικής απασχόλησης. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικών Αγορών στο Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας. Από το 2005 ως το 2009 ήταν πρόεδρος της επιτροπής του ΟΟΣΑ για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές. Είναι πτυχιούχος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ με ειδίκευση στη θεωρητική και μαθηματική οικονομία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών της Βιέννης.

Απάντησε στις κάτωθι έξι ερωτήσεις που του υπέβαλε το γραφείο του Αθηναικού Πρακτορείους στις Βρυξέλλες.

Σε ποιούς τομείς θεωρείτε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλές και σε ποιούς πιστεύετε ότι η κατάσταση παραμένει προβληματική και χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών;

Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει γίνει, αλλά βρισκόμαστε κοντά. Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα. Όπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές, ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων, ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση. Ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να υπερασπίζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν ευρέα τμήματα του πληθυσμού και οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν ειδικά συμφέροντα και γι’ αυτό ευελπιστώ απολύτως ότι στο τέλος οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν θετικά.

Οι αναβολές στην ολοκλήρωση αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα κρύβουν κινδύνους για την Ελλάδα;

Ήδη έχουμε αργοπορήσει με την τρέχουσα αξιολόγηση και όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί τόσο το καλύτερο. Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, αλλά και θέμα συνολικής αντίληψης: τη στιγμή που άλλες χώρες της ευρωζώνης εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής, θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι μπορεί να μπει σε μια παρόμοια θέση και όχι ότι αυτό θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Η Ιρλανδία δημιούργησε ένα πρότυπο.

Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έως τώρα στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα σωρευτική ύφεση που ξεπερνά το 20%. Τί θα μπορούσε να κάνει η ευρωζώνη για να διορθώσει αυτήν την αποτυχία;

Πρέπει να θυμόμαστε ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης τη δεκαετία του '90 προήλθε από τη συσσώρευση χρέους και άρα δεν ήταν βιώσιμη. Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί γιατί και πώς η παραγωγική δυναμική των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, κατά το παρελθόν, δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη την Ελλάδα. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η πολιτική της Ελλάδας στο μέλλον πρέπει να φέρει βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην πολιτική που εφαρμόζεται στην αγορά εργασίας και στην πολιτική απασχόλησης. Σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαμε να εργαστούμε από κοινού.

Φαίνεται πως το 2014 θα είναι σημείο καμπής για την Ελλάδα, με επιστροφή της ανάπτυξης και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και τη σηματοδότηση της λήξης του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια;

Αυτό θα το κρίνει η Ελλάδα, σε πρώτη φάση, εάν πιστεύει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της από τις αγορές, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Πάντως, το Eurogroup, έχει επιβεβαιώσει κατά το παρελθόν ότι είναι έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα.

Ποιά είναι τα κριτήρια μιας επιτυχημένης εξόδου από το Μνημόνιο;


Αν η Ελλάδα κάποια στιγμή φτάσει στο σημείο να μπορεί μόνη της και με βιώσιμο τρόπο να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της, αυτό θα κάνει. Όσο περισσότερες μεταρρυθμίσεις γίνουν, τόσο πιο ισχυρή θα καταστεί η οικονομία. Όσο πιο αποτελεσματικός, και από πλευράς κόστους, είναι ο δημόσιος τομέας, τόσο τα χρήματα των φορολογουμένων θα πηγαίνουν σε επενδύσεις, στην εκπαίδευση, στο κοινωνικό σύστημα και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Οι επίσημες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2014. Υπό ποιές προϋποθέσεις οι συζητήσεις αυτές θα είναι επιτυχημένες και τί είδους αλληλεγγύη θα μπορούσε να αναμένει η Ελλάδα από την ευρωζώνη;

Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί από κοινού, αλλά και από την τήρηση των όρων του προγράμματος προσαρμογής. Γι’ αυτό ελπίζω ειλικρινά ότι η τρέχουσα αξιολόγηση και η επόμενη θα ολοκληρωθούν εγκαίρως και επιτυχώς – είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr