Reuters: Φθηνά δάνεια ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις εξετάζει η Ευρωζώνη

Δεν θα είναι διαθέσιμα για τις χώρες που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο - Τα σενάρια για την πηγή χρηματοδότησης


Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν το σενάριο χορήγησης φθηνών δανείων στα κράτη-μέλη, ως κίνητρο για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για έγγραφο, στο οποίο και θα βασιστούν οι συζητήσεις των ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, στις 26 Νοεμβρίου, για να προετοιμάσουν την επόμενη Σύνοδο της Ε.Ε., στις 19 με 20 Δεκεμβρίου.
 
Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο που εξετάζεται, τα δάνεια θα είναι ελκυστικά, καθώς θα συνοδεύονται από χαμηλά επιτόκια, συγκριτικά και με ό,τι υφίσταται στην αγορά.
 
Ωστόσο, δεν θα έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη-μέλη, παρά μόνο εκείνα που δεν εμφανίζουν σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες, ενώ δεν θα είναι διαθέσιμα για τις χώρες που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διάσωσης.
 
Υπό τη συνθήκη αυτή, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στη «λίστα» των δικαιούχων. Από την άλλη, μία χώρα σαν την Ιρλανδία που βρίσκεται λίγα βήματα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο, θα μπορεί να διεκδικήσει τα φθηνά δάνεια.
 
Πάντως, ακόμη και για τις κυβερνήσεις εκείνες που θα θελήσουν να επωφεληθούν, θα κληθούν να συγκροτήσουν σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
 
Αναφορικά με το μέγεθος του δανείου, δεν θα συσχετίζεται με το κόστος των μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, το μέτρο θα πρέπει να εκληφθεί ως οικονομική στήριξη και όχι ως αποζημίωση.
 
Όσο για την πηγή της χρηματοδότησης, δεν υπάρχει κάποια επίσημη πρόβλεψη. Εντούτοις, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια: Η χρηματοδότηση να προέρχεται είτε από άμεσες εισφορές από κυβερνήσεις, είτε από έναν νέο φορέα εσόδων.
 
Σύμφωνα με το Reuters, ακόμη, πιθανή πηγή θεωρείται και το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM/ΕΜΣ) που θα μπορεί να αντλεί ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές, αλλά η ακριβής διαδικασία δεν έχει οριστικοποιηθεί.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr