To ευρώ ξαναπήρε τα πάνω του…

Η νομισματική πολιτική ασκείται μία φορά τον μήνα (στις συνεδριάσεις των εκάστοτε νομισματικών επιτροπών των κεντρικών τραπεζών) και κάθε ημέρα (με δηλώσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων προς πάσα κατεύθυνση και διά... πάσαν χρήση).

Η επενδυτική ενασχόληση με τις συναλλαγματικές αγορές, αλλά και τα όποια επενδυτικά σχέδια φυσικών προσώπων, εταιρειών, αλλά και των εκάστοτε πολιτικών ταγών (οικονομικά επιτελεία κυβερνήσεων) δυστυχώς ή ευτυχώς λαμβάνει υπ’ όψιν της περισσότερο τα λόγι

Η νομισματική πολιτική ασκείται μία φορά τον μήνα (στις συνεδριάσεις των εκάστοτε νομισματικών επιτροπών των κεντρικών τραπεζών) και κάθε ημέρα (με δηλώσεις των καθ’ ύλην αρμοδίων προς πάσα κατεύθυνση και διά... πάσαν χρήση).

Η επενδυτική ενασχόληση με τις συναλλαγματικές αγορές, αλλά και τα όποια επενδυτικά σχέδια φυσικών προσώπων, εταιρειών, αλλά και των εκάστοτε πολιτικών ταγών (οικονομικά επιτελεία κυβερνήσεων) δυστυχώς ή ευτυχώς λαμβάνει υπ’ όψιν της περισσότερο τα λόγια παρά τα έργα των τραπεζιτών.

Συνεπώς, καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η ανατίμηση του ευρώ έναντι 12 εκ των 16 κυριότερων διεθνών νομισμάτων, αφού οι αγορές αναθάρρησαν από τα... λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των 7 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου (Group of Seven). Ο μεσιέ Trichet απλώς δήλωσε πως η ευρωπαϊκή οικονομία είναι «εντάξει» (!) και συνέχισε -μάλλον αφήνοντας ολίγον έκπληκτους τους παρισταμένους στη συνέντευξη Τύπου- εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει καμία πίεση προς τα μέλη της ΕΚΤ για άμεση μείωση των ευρωεπιτοκίων»!

Την ίδια ώρα, τα μέλη της G7 συμφωνούσαν -και το αποτύπωναν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου- στο ότι υπάρχουν σαφείς ανησυχίες για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της κρίσης στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ σε σχέση με την περαιτέρω πορεία όλων των διεθνών χρηματαγορών!

Το αποτέλεσμα προφανώς ήταν προδιαγεγραμμένο: το ευρώ «σκαρφάλωσε» σε υψηλά των τελευταίων 10 ημερών έναντι δολαρίου, στερλίνας, γεν και λοιπών νομισμάτων. Κάποιοι έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη ραγδαία ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και από το γεγονός πως σε Ιαπωνία και Κίνα οι αγορές σήμερα παραμένουν κλειστές (αργία νέου έτους, κ.τ.λ.), αλλά σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πως οι αγορές είναι τόσο ευάλωτες ώστε να αρκεί μια δήλωση για να ανατρέψει τις ισορροπίες!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr