Με πλεονάσματα «απαντά» η κυβέρνηση στην Τρόικα

«Περίσσεψαν» 5,7 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους - 400 εκατ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα τον Οκτώβριο - Μόλις 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν για χρέη του Δημοσίου τον Δεκέμβριο

Μήνυμα στην Τρόικα και στις αγορές, ότι η Ελλάδα ξεπέρασε -ήδη από τον Οκτώβριο- το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 344 εκατ. ευρώ (το οποίο είχε εγγράψει για ολόκληρο το 2013 στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού πριν δύο μήνες, και το οποίο αμφισβητούσαν οι ελεγκτές), ενώ πλέον «κοιτά στα μάτια» και τον στόχο για πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ (που προβλέπει το τελικό σχέδιο που ψηφίζεται το Σάββατο στη Βουλή), στέλνει η κυβέρνηση.

Με βάση στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης (μαζί με τους φορείς του Δημοσίου και όχι μόνο τα υπουργεία του στενού δημόσιου τομέα), τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών:

- από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2013, χωρίς το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιπροθέσμων Υποχρεώσεων του Δημοσίου, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα ύψους  5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2012.

- σε δημοσιονομική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες υπολογισμού της Eurostat που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις συσσωρευμένες εκκρεμείς υποχρεώσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 2,6 δισ. ευρώ έναντι 0,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

- με βάση το Μνημόνιο και τους όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής που ισχύουν για τη χώρα μας, όπου δεν υπολογίζονται και αφαιρούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες ύψους 2,18 δισ. ευρώ, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή «παρέχει ικανοποιητικές ποσοτικές ενδείξεις για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο τέλος του έτους».

Προβλήματα στην αποπληρωμή χρεών

Με προβλήματα συνεχίζεται πάντως η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες. Η έως σήμερα εξέλιξη της διαδικασίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση, όπως αποτυπώθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, για χρηματοδοτήσεις ύψους 6,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, όπως και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει, προέκυψαν προβλήματα που επιβράδυναν το ρυθμό εξόφλησης, ενώ ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι, από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται έτσι ότι μόνο 200 εκατ. θα αποδοθούν σε ιδιώτες τον Δεκέμβριο, έναντι 400-500 εκατ. ευρώ που δίδονταν τους προηγούμενους μήνες.

Ήδη, έχει μεταβιβαστεί προς τους φορείς το 80% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών ανέρχεται, περίπου, στα 5,5 δισ. ευρώ (86,5% της ληφθείσας χρηματοδότησης), δηλαδή στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, μέχρι τέλος Νοεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου 64% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων) έχει ήδη αποπληρώσει το 50% των συνολικών οφειλών του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr