Reuters: Η ΕΕ «παίζει καθυστέρηση» με την Ελλάδα

Χάσμα στις εκτιμήσεις για το χρέος έως το 2020 - Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι στο 124% του ΑΕΠ ενώ ο ΟΟΣΑ το βλέπει στο 157% του ΑΕΠ

Στην εκτίμηση πως η Ευρώπη δεν είναι ακόμα διατεθειμένη να λάβει ριζικές αποφάσεις για την Ελλάδα καταλήγουν οι κορυφαίοι αρθρογράφοι του πρακτορείου Reuters, κύριοι George Hay και Neil Unmack.

Σε άρθρο τους που διαπραγματεύεται το πόσο δύσκολη θα είναι μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, οι δύο αρθρογράφοι θέτουν το ερώτημα κατά πόσον η Ευρώπη είναι έτοιμη να... τιμήσει την δέσμευση της Τρόικας πως σε περίπτωση που επιτευχθεί από την Ελλάδα πλεόνασμα το 2013, τότε θα πρέπει να της δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Διερωτώνται λοιπόν τι είδους βοήθεια θα είναι αυτή και σπεύδουν να απαντήσουν:

«Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η βοήθεια θα παρασχεθεί μέσω παράτασης στη λήξη των δανείων και μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων στα δάνεια. Πετώντας το μπαλάκι πιο κάτω θα είναι η βασική πολιτική των Ευρωπαίων. Χωρίς πραγματική μείωση στο ύψος του χρέους, οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές πιθανότατα θα τοποθετηθούν μόνο σε βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων. Αυτό βεβαίως, είναι μια αρχή, αλλά δεν είναι η μεγάλη ένεση εμπιστοσύνης την οποία ζητά η Ελλάδα...».

Οι αρθρογράφοι λαμβάνουν ως αφετηρία του προβληματισμού τους την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να απευθυνθεί, μέσα στον επόμενο χρόνο, σε ιδιώτες επενδυτές και στην ελεύθερη αγορά και εκτιμούν πως η διαδικασία επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές είναι αρκούντως περίπλοκη. Ο προβληματισμός των κυρίων Hay και Unmack εστιάζεται στην ανάλυσή τους περί των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας.

Στο άρθρο τους τονίζουν πως παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 «οι πιθανοί ιδιώτες αγοραστές ελληνικών ομολόγων θα χρειαστούν περισσότερα». Οι αρθρογράφοι λαμβάνουν υπόψιν τους τις προβλέψεις του ΔΝΤ που θέλουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να αγγίζει το 2020 το 124% του ΑΕΠ, όπως και τις αντίστοιχες προβλέψεις του ΟΟΣΑ που ανρβάζουν το ποσοστό αυτό στο 157% του ΑΕΠ και με βάση αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν πως “οι τυχόν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να δεχθούν χαμηλότερες αποδόσεις από το τρέχον 8,7% σε τίτλους 10ετούς διάρκειας εάν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα, όπως έγινε για τους ιδιώτες επενδυτές το 2012”.

Κι εκεί ακριβώς θέτουν το ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά τη χώρα μας, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως μάλλον «παίζουν καθυστέρηση...».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr