Στουρνάρας: Ακούω την κριτική, θέλω να είμαι χρήσιμος

Δεν περιμένω εκπλήξεις κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών - «Ακούω την κριτική, όταν είναι εποικοδομητική» απαντά στους επικριτές του - Δηλώνει στη Liberation: Από τους δανειστές μας ζητάμε μείωση επιτοκίων και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής - Σπεύδει το ΥΠΟΙΚ να «σβήσει» τη φωτιά από τη νύξη του υπουργού περί κατάργησης του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

Μπορεί να ακούστηκαν πολλά, εσχάτως, για την πολιτική που εφαρμόζει στην οικονομία και οι επικρίσεις «υπογείως» να συνεχίζονται, όμως ο Γιάννης Στουρνάρας δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω.

Εξερχόμενος σήμερα του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι δεν περιμένει εκπλήξεις κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλοί «φωνάζουν», αλλά την ώρα της κρίσης (ή των ψηφοφοριών) σιωπούν.

Ερωτηθείς για τις «βολές» που δέχεται από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Ακούω την κριτική όταν είναι δημιουργική, τη λαμβάνω υπ' όψιν, αλλά, ξέρετε, ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών δεν είναι να είναι ευχάριστος. Είναι να είναι αποτελεσματικός. Κι έχουμε ένα πολύ δύσκολο καθήκον μπροστά μας»

Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι υπάρχει κλίμα συνεννόησης με την Τρόικα, ενώ, σε ερώτηση για το αν θα έχουμε κλείσει το θέμα της ΕΑΣ, ώστε να ανακοινωθεί εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, σημείωσε: «Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν νομίζω, γιατί το Eurogroup δεν ανακοινώνει εκταμίευση, αλλά αυτό που ελπίζουμε είναι να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τότε».

Στουρνάρας στη Liberation: Από τους δανειστές μας ζητάμε μείωση επιτοκίων και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation, ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, σχολιάζει με νόημα ότι «το τανγκό χορεύεται με δύο», τονίζοντας: «Ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας να μας κάνουν δώρο το ήμισυ του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό».

Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα του ότι, έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας, οι εταίροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της, ώστε αυτό να καταστεί μακροχρονίως βιώσιμο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στα 340 εκατομμύρια ευρώ ήδη από το τέλος του 2013.

Μιλώντας, δε, για το φορολογικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ως αναστάλτικό παράγοντα για την αύξηση των εσόδων, μεταξύ άλλων, τις πολλαπλές φορολογικές εξαιρέσεις.

Και εξηγεί: «Πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις, που είναι περισσότερες απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για τα νησιά που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ απ' ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα ή για τους αγρότες που θα αρχίσουν να φορολογούνται από το 2015».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών - μελών της Ευρωζωνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό».

Απαντώντας στο εάν είναι έτοιμος να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής ώστε με κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση χρέους ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση», προσθέτοντας: «Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην ευρωζώνη». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει τα περί αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να καθησυχάσει την ανησυχία που προέκυψε από τις δηλώσεις του υπουργού για τα νησιά με χαμηλό ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι, όσον αφορά στα περί επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, «δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για κάτι τέτοιο».

Το ΥΠΟΙΚ διευκρινίζει πως, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης, που μειώνουν το φορολογικό βάρος.

«Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τη συνέντευξη Στουρνάρα στη «Liberation».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr