Τον Ιανουάριο επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν από την επόμενη εβδομάδα - Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα γυρίσουν με τη νέα χρονιά και «αφότου επιτευχθεί πρόοδος στην εφαρμογή (των μέτρων), προκειμένου να γίνει εφικτή μια συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο» - «Παγώνει» η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ

Η Τρόικα απέκλεισε και επισήμως την πιθανότητα επιστροφής της στην Αθήνα εντός του 2013, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Επιτρόπου αρμοδίου για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα βρεθούν στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2014, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για μία συμφωνία πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε λίγα λεπτά μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, την ώρα που στη Βουλή των Ελλήνων ολοκληρωνόταν η συζήτηση για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναρχίσουν οι συζητήσεις για τεχνικά ζητήματα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών (σ.σ. τεχνικά κλιμάκια).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα χαμηλότερα κλιμάκια της Tρόικας, ώστε να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις έπειτα από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, όσο και εν όψει του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2013, που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 19 Δεκεμβρίου, όπου η οικονομική κατάσταση στην EE και στην ευρωζώνη θα αποτελέσει το βασικότερο θέμα των συζητήσεων.  

Αντίθετα, η ομάδα Τόμσεν αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές του 2014 και «εφόσον οι Αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη φορά που οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από την Αθήνα, χωρίς να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά, την ώρα, μάλιστα, που το ελληνικό Κοινοβούλιο συζητά τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος δεν έχει λάβει την έγκριση των δανειστών.

«Παγώνει» η δόση του ενός δισ. ευρώ

Φυσικά, όπως είναι επόμενο, με την απόφαση της Τρόικας να μεταθέσει την επιστροφή της στην Αθήνα, «παγώνει» και επισήμως η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστούσε πως θα μπορούσε να λάβει το ποσό από τις δύο «ευρωπαϊκές πλευρές» της Τρόικας, ήτοι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή του, καθώς αναστέλλει τη λειτουργία του, λόγω των χειμερινών διακοπών.

Για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσει τέσσερα διαρθρωτικά μέτρα, όπως απολύσεις 4.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο εντός του 2013 και τον προγραμματισμό 11.000 απολύσεων εντός του 2014, το νέο κώδικα των δικηγόρων, την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και τη ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, οι 17 υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, με ελάχιστες όμως πιθανότητες για μια θετική εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το παράγωγο δίκαιο της ΕΕ (six pack και two pack), η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας, πρέπει να έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές πριν από την έγκριση του προϋπολογισμού, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών τροποποιήσεων, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014. 

Τα τέσσερα προαπαιτούμενα στο τραπέζι

Κατά πληροφορίες, δε, από την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα τέσσερα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί από τον Αύγουστο, ήτοι: το δημοσιονομικό κενό, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, η άρση των πλειστηριασμών και η μερική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σε μία προφανή προσπάθεια άσκησης πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώθηκε ότι οι επικεφαλής της Τρόικας θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο, «με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο» και αφού προηγουμένως η Αθήνα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Στην επίσημη δήλωση του Σάιμον Ο' Κόνορ δεν διευκρινίζεται ότι μοναδική εκκρεμότητα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η αναδιάρθρωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο για το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών, όσο και για τη μερική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς από την Πρωτοχρονιά του 2014 θα πάψει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το ζήτημα που τίθεται, πλέον, είναι αν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει προς την πλευρά της Τρόικας, ή προς αυτή των βουλευτών.

Επίσης, η νέα αυτή τροπή των πραγμάτων, δείχνει ότι η δήλωση «μπορούμε πρώτα να πάμε για σκι και μετά θα δούμε με τους Έλληνες», που είχε κάνει ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, πριν από περίπου ένα μήνα, μόνο τυχαία δεν ήταν...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr