Φόρος ακινήτων: Ποιοι θα «πληρώσουν» τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Φόρος ακινήτων: Ποιοι θα «πληρώσουν» τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Στην τελική του μορφή «παγιδεύει» τους οικοπεδούχους, τους κατόχους αγροτεμαχίων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα,  αλλά και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα

Φόρος ακινήτων: Ποιοι θα «πληρώσουν» τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Μετά από ενάμισι χρόνο παλιδωνιών και διαβουλεύσεων (εντός και εκτός Ελλάδος),  το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατατίθεται σήμερα τελικώς στη Βουλή -όπως τουλάχιστον επέμεναν μέχρι το βράδυ χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στην τελική του μορφή ο Ενιαίος Φόρος «παγιδεύει» όσους έχουν αστικά ακίνητα και ειδικά τους οικοπεδούχους, τους κατόχους αγροτεμαχίων που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα,  αλλά και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες με αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα.

Τελευταία στιγμή φαίνεται πως θα διασωθούν όσοι έχουν γιαπιά, ημιτελείς οικοδομές ή μη ηλεκτροδοτούμενα  ακίνητα τα οποία θα φορολογηθούν ελαφρύτερα, με έκπτωση 30%-60% σε σχέση με τους υπολοίπους ιδιοκτήτες.

Επίσης θα γλιτώσουν από φόρο, όσοι αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του φόρου. Η απαλλαγή θα κυμαίνεται από  50% έως και 100%, ανάλογα με την περίπτωση και πόσα από τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος. καλύπτει ο υπόχρεος. Τα κριτήρια θα είναι:

α) η ακίνητη περιουσία του ιδιοκτήτη να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 150.000 ευρώ. Κάποιος δηλαδή που έχει πχ διαμέρισμα 100 τμ στο Παλαιό Φάληρο, υπερβαίνει το κριτήριο οπότε, ακόμα και αν είναι άνεργος, η έκπτωση θα φτάνει το 50% το πολύ. Αν καλύπτονται και άλλα κριτήρια (πχ ανεργία) θα φτάνει στο 100%.
Κλείσιμο
β)  το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα να κινείται στα όρια της φτώχειας, κάτω από 9.000 ή 10.000 ευρώ  για τον άγαμο. Το όριο εισοδήματος μπορεί να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Από τις προϋποθέσεις μείωσης του φόρου (ή απαλλαγής από αυτόν) απαλείφθηκε τελικά ο «δρακόντειος» όρος που είχε τεθεί όταν σχεδιαζόταν αρχικά, να μη χρωστά ο φορολογούμενος σε Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία, αφού θα απέκλειε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν χρέη στο κράτος λόγω οικονομικής αδυναμίας.
 
Επιπλέον:
- ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το δημόσιο (πχ από την αρχαιολογία) απαλλάσσονται από το φόρο.
- οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται για τα ακίνητα που έχουν όπως σήμερα, αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.
- κατά τη συζήτηση στη Βουλή ενδέχεται να γίνουν βελτιώσεις όπως να εξαιρεθούν ή να ελαφρυνθούν τα διατηρητέα από τη φορολόγηση.

Ο κύριος φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα (και 2 ευρώ/στρέμμα για τα καλλιεργούμενα), με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα στα 2,2 ευρώ/στρέμμα.

Εκτός από το νέο φόρο θα εφαρμόζεται επιπλέον συμπληρωματικός φόρος (νέος ΦΑΠ), από τον οποίο εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, με ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ, πρώτο συντελεστή 0,1% και ανώτατο συντελεστή 1%, για σύνολο περιουσίας 1.000.000 ευρώ και άνω (σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες).


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης