Αλμούνια: Ρίχνει το μπαλάκι στις χώρες μέλη για την εγγύηση των καταθέσεων

Αλμούνια: Ρίχνει το μπαλάκι στις χώρες μέλη για την εγγύηση των καταθέσεων

Κάθε κράτος μέλος έχει την εξουσία να αποφασίσει εάν θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα καταμερισμού των επιβαρύνσεων σε περίπτωση τραπεζικών διασώσεων

Αλμούνια: Ρίχνει το μπαλάκι στις χώρες μέλη για την εγγύηση των καταθέσεων
"Παράθυρο" για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, άφησε  ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, σε απάντηση του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ερώτηση του Ν. Χουντή αφορούσε στην περίπτωση κουρέματος των καταθέσεων στην Ελλάδα και στο κατά πόσο ένα κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να προβεί σε πρόσθετα μέτρα, όπως η καταβολή εισφοράς από κατόχους ασφαλισμένων καταθέσεων, προς όφελος της κεφαλαιακής ενίσχυσης μιας τράπεζας.

Κλείσιμο
Στην έρώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθετε το θέμα του κουρέματος των ασφαλισμένων καταθέσεων (κάτω των 100.000 ευρώ) των ευρωπαίων πολιτών, σε ενδεχόμενη κρίση υπο-κεφαλαιοποίησης μιας τράπεζας, υπό το πρίσμα των νέων ρυθμίσεων της Κομισιόν, όπως αυτές αποτυπώνονται στην «Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων στα μέτρα στήριξης των τραπεζών στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης (2013/C 216/01)», και ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2013. Το θέμα αυτό ήρθε στο προσκήνιο καθώς οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται ώστε να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν στην τραπεζική ενοποίηση και στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών.

Η απάντηση του Χ. Αλμούνια ήταν ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ζημίες καλύπτονται πρώτα από τους μετόχους, και ότι οι κάτοχοι υβριδικού κεφαλαίου και οι κάτοχοι μετοχικών τίτλων μειωμένης εξασφάλισης θα συμβάλουν στη μείωση του κεφαλαιακού ελλείμματος στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους φορολογούμενους». Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης