Marfin Popular: Μείωση 61% στα καθαρά κέρδη

Kαθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ του περυσινού τριμήνου εμφάνισε για το α’ τρίμηνο του 2009 η Marfin Popular καταγράφοντας μείωση 61%. Για το εξεταζόμενο διάστημα οι προβλέψεις ήταν διπλάσιες, καθώς έφθασαν τα 48,6 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις άγγιξαν τα 25,3 δισ. ευρώ (άνοδος 16%) και οι χορηγήσεις τα 25,3 δισ. ευρώ (άνοδος 22%). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας: «Οι συνθήκες στις οικονομίες

Kαθαρά κέρδη 40 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ του περυσινού τριμήνου εμφάνισε για το α’ τρίμηνο του 2009 η Marfin Popular καταγράφοντας μείωση 61%. Για το εξεταζόμενο διάστημα οι προβλέψεις ήταν διπλάσιες, καθώς έφθασαν τα 48,6 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις άγγιξαν τα 25,3 δισ. ευρώ (άνοδος 16%) και οι χορηγήσεις τα 25,3 δισ. ευρώ (άνοδος 22%). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας: «Οι συνθήκες στις οικονομίες της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και διεθνώς κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν από τις δυσμενέστερες των τελευταίων ετών. Παρ’ όλα αυτά ο όμιλος πέτυχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα και ανάπτυξη στα μεγέθη του, ενώ το σύνολο του ενεργητικού έφτασε στα 40,7 δισ. ευρώ σημειώνοντας ετήσια αύξηση 29%.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος διατήρησε τα σημαντικά πλεονεκτήματα του όπως την ισχυρή κεφαλαιακή του θέση καθώς και την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσει δυναμικά τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.

Οι συνολικές χορηγήσεις και οι καταθέσεις του ομίλου σημείωσαν ετήσια άνοδο της τάξης του 22% και 16% αντίστοιχα, καθοδηγούμενες από την επέκταση της πελατειακής βάσης και τη διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων. Η ρευστότητα του ομίλου παραμένει σε εξαιρετικά καλά επίπεδα με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 94,4% τον Μάρτιο του 2009 σε σχέση με 90,0% τον Μάρτιο του 2008, ποσοστό ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα.

Οι χορηγήσεις του ομίλου σε χώρες εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, έφτασαν στα 2,8 δισ. ευρώ ή 11% του συνόλου με το 96% των συνολικών χορηγήσεων να είναι σε αναπτυγμένες αγορές, ενώ μόνο το 4% να αφορά χορηγήσεις σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρά το εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του ομίλου παρουσίασε ελαφρά μόνο επιδείνωση. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επί του συνόλου των χορηγήσεων του ομίλου αυξήθηκε οριακά σε 5,1% στις 31 Μαρτίου 2009 σε σχέση με 4,9% στις 31 Μαρτίου 2008. Οι προβλέψεις για απομείωση των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 95% σε 48,6 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 53% στις 31 Μαρτίου 2009, ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε στο πολύ ικανοποιητικό ποσοστό του 155% σε επίπεδο ομίλου. Παράλληλα, οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστού του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 80 μονάδες βάσης με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού για ενδεχόμενη επιδείνωση του πιστωτικού κινδύνου.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου που αναλογούν στους μετόχους για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2009 ανήλθαν σε 40,0 εκατ. δολάρια και είναι μειωμένα κατά 44% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2008, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 89,9 εκατ. ευρώ, υπολειπόμενα κατά 33% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008. Τα κέρδη του α’ τριμήνου του 2009 επηρεάστηκαν από τη σημαντική επιδείνωση των διεθνών χρηματαγορών που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κόστους χρήματος, τη δυσμενέστερη εξέλιξη του επιχειρηματικού τομέα στις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, αλλά και της απόφασης της διοίκησης για αύξηση των προβλέψεων προκειμένου να θωρακιστεί η τράπεζα έναντι μελλοντικών κινδύνων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 122,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και αντανακλώντας τη μεγάλη πίεση στο καθαρό περιθώριο τόκων που διαμορφώθηκε σε 1,35% τον Μάρτιο του 2009 από 2,40% τον Δεκέμβριο του 2008. Οι αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι οι αλλεπάλληλες μειώσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων και οι μειώσεις των επιτοκίων του αμερικανικού δολαρίου, καθώς και ο εξαιρετικά έντονος ανταγωνισμός στα καταθετικά επιτόκια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η ομαλοποίηση του κόστους των καταθέσεων και η αύξηση των εργασιών αναμένεται να βελτιώσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους στα προσεχή τρίμηνα.

Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ήταν μειωμένα κατά 30% σε ετήσια βάση σε 51,5 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τα τραπεζικά προϊόντα εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης για δανεισμό και της υποτονικής δραστηριότητας των αγορών κεφαλαίου κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2009.

Τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις άγγιξαν τα 57,9 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της βελτίωσης που παρατηρήθηκε στην αγορά των ομολόγων κατά το α’ τρίμηνο του 2009.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αναπροσαρμοσμένα για τις εξαγορές της τράπεζας μέσα στο 2008 έφθασαν στα 133,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2009, αυξημένα κατά 8% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2008 και 29% χαμηλότερα σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2008. Η συγκράτηση των εξόδων επιτεύχθηκε παρά τη σημαντική αύξηση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα κατά 19% το β’ εξάμηνο του 2008 (31 νέα καταστήματα στο διάστημα Απριλίου - Δεκεμβρίου 2008). Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρουσιάζονται 15% αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και 24% μειωμένα σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2008.

Επισημαίνεται ότι η τράπεζα, χωρίς να έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης τραπεζών της ελληνικής κυβέρνησης, διατηρεί ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τάξης του 10,9%, με δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Tier 1) της τάξης του 8,7%. Ο δείκτης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς το σύνολο του ενσώματου ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 5,4%. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι ανωτέρω δείκτες είναι από τους ισχυρότερους της αγοράς. Ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) διαμορφώθηκε σε 7,5% σε ετησιοποιημένη βάση.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2009, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Marfin Popular Bank κ. Ευθύμιος Μπουλούτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναμφισβήτητα η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 αντικατοπτρίζει την κορύφωση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η οποία συντελέστηκε τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2008. Με δεδομένες τις σημαντικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η διοίκηση της MPB αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένη με τα επίπεδα κερδοφορίας του ομίλου.  Η ικανοποίησή μας εδράζεται στην υλοποίηση μιας σειράς στρατηγικών αποφάσεων και ενεργειών οι οποίες ενδυναμώνουν τη θέση του ομίλου στην αντιμετώπιση της κρίσης και παράλληλα θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη καλύτερης κερδοφορίας σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.  Συνοπτικά οι ενέργειες αυτές αφορούν στην ενδυνάμωση του ενεργητικού με ανάληψη προληπτικών προβλέψεων, στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ρευστότητας καθώς και στις πρωτοβουλίες με σκοπό τη βελτίωση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου. Οι ενέργειες αυτές έχουν συνδυαστεί με πρόγραμμα συγκράτησης δαπανών, ενώ η κεφαλαιακή βάση του ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου.  Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη βελτίωση σημαντικών οικονομικών δεικτών, μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr