ΔΕΣΦΑ: Ανατέθηκε η μελέτη για την τρίτη δεξαμενή αερίου στη Ρεβυθούσα

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Ανατέθηκε στη γαλλική μελετητική εταιρεία Sofregaz  κατόπιν της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας,  η εκπόνηση τεχνικής μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα. Ήδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και η μελέτη  αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Ανατέθηκε στη γαλλική μελετητική εταιρεία Sofregaz  κατόπιν της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας,  η εκπόνηση τεχνικής μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα. Ήδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και η μελέτη  αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. ,

Αντικείμενο της εν λόγω μελέτης είναι ο καθορισμός των τεχνικών  παραμέτρων  για την 2η φάση αναβάθμισης του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.

Στη μελέτη θα εξεταστεί η σκοπιμότητα για την εγκατάσταση 3ης δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα που θα αυξήσει σημαντικά την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού,  η περαιτέρω αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης (send-out rate) κατά περίπου 40% και η παροχή δυνατότητας φόρτωσης βυτιοφόρων LNG (Track Unloading Facilities).

Σημειώνεται ότι στη μελέτη θα ληφθεί υπόψη η διαθεσιμότητα χώρου στο νησί, ενώ θα εκπονηθεί και σχετική μελέτη ασφάλειας. Θα γίνει επίσης εκτίμηση κόστους των νέων έργων.

Στη συνέχεια, μετά τον προσδιορισμό του τεχνικού αντικειμένου προς υλοποίηση και του προϋπολογισμού του, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου (βασικός σχεδιασμός-κατασκευή) για την οποία έχει ήδη διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ. H νέα επένδυση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το έτος 2013.

Η νέα επένδυση , θα  ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια εφοδιασμού του ελληνικού συστήματος  σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τις βόρειες πύλες εισόδου (Στρυμονοχώρι και Κήποι), ενώ παράλληλα θα αυξήσει την ευελιξία που θα αποκτήσει ο Διαχειριστής στη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε ασφαλέστερο προγραμματισμό και τη δυνατότητα υποδοχής και εκφόρτωσης περισσότερων φορτίων ΥΦΑ.

Η πρόσφατη ρωσο – ουκρανική κρίση του Ιανουαρίου και η πλήρης κάλυψη της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου χωρίς να παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα τροφοδοσίας με παράλληλη τροφοδότηση της Βουλγαρίας για δύο ημέρες, αποδεικνύουν την σπουδαιότητα της Ρεβυθούσας και τη στρατηγική θέση της για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Τρίτη δεξαμενή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα του σταθμού για την ελληνική αγορά αλλά και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

O Σταθμός Ρεβυθούσας

Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας μας.  Είναι μια από τις τρεις πηγές τροφοδοσίας του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις αντίστοιχων σταθμών που λειτουργούν σήμερα σε όλο το χώρο της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Ο σταθμός είναι εγκατεστημένος στη νήσο Ρεβυθούσα, 500 μέτρα περίπου από την ακτή της Αγίας Τριάδας στον κόλπο Πάχης Μεγάρων, 45 χλμ. δυτικά της Αθήνας. Εκεί εκφορτώνονται και παραλαμβάνονται φορτία φυσικού αερίου που φθάνουν στη χώρα μας με δεξαμενόπλοια σε υγρή μορφή. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο αποθηκεύεται σε δυο δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 130.000 κ.μ. Στη συνέχεια, στις ειδικές εγκαταστάσεις της μονάδας, μετατρέπεται σε αέριο και τροφοδοτεί το εθνικό σύστημα φυσικού Αερίου.

 Ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας αποτελεί ένα σπουδαίο ενεργειακό κεφάλαιο για την Ελλάδα, αφού παρέχει ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας, λειτουργική ευελιξία στο σύστημα μεταφοράς και αυξημένη δυνατότητα κάλυψης αιχμιακών απαιτήσεων της αγοράς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr