Καθηγητές του Χάρβαρντ προβλέπουν πότε οι Έλληνες θα ανακτήσουν τα προ κρίσης εισοδήματα

Μετά τη μελέτη 100 τραπεζικών κρίσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο αιώνων

Στα οχτώ χρόνια τοποθετούν οι καθηγητές του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ και Κάρμεν Ράινχαρ, το διάστημα που απαιτείται για την ανάκτηση του εισοδήματος που χάνεται κατά τη διάρκεια μιας τραπεζικής κρίσης.

Ειδικά για τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση του 2008, οι δύο καθητηγές στη μελέτη τους, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το Bloomberg, εκτιμούν ότι από τις συνολικά 12 που εξέτασαν, μόνο η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν ανακτήσει το εισόδημα που είχαν πριν από αυτή.

Μελετώντας το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι δύο καθηγητές καταγράφουν τη συνέχιση της υποχώρησής του και το 2013 ενώ στις υπόλοιπες πέντε χώρες είτε αποδείχθηκε στάσιμο είτε δεν αυξανόταν αρκετά για να επανέλθει στο προηγούμενο υψηλό επίπεδο. 

Από τις 100 κρίσεις που μελετήθηκαν, στις 43, σύμφωνα με τη μελέτη των καθηγητών του Χάρβαρντ, οι οικονομίες βυθίστηκαν στην ύφεση για δεύτερη φορά.

Γι' αυτό και οι δύο καθηγητές σημειώνουν ότι ίσως απαιτηθεί από τις κυβερνήσεις «να υιοθετήσουν ορισμένες από τις προσεγγίσεις που είχαν υπαγορευθεί στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες δεκαετίες» προκειμένου να επιταχύνουν την ανάκαμψη περιλαμβάνοντας σε αυτές τακτικές όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, ο ταχύτερος πληθωρισμός και η εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. 

Προειδοποιούν, τέλος, ότι τυχόν καθυστέρηση στην αποδοχή ότι μέτρα απελπισίας σε εποχές απελπισίας «αυξάνει τις πιθανότητες ότι αυτή η κρίση μπορεί τελικά να ξεπεράσει σε δριμύτητα τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του '30 σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr