ΑΕΠ: Μηδενίζεται η ανάπτυξη, πιο κοντά τα σκληρά μέτρα…

Στο 1990 πισωγυρίζει η ελληνική Οικονομία, με βάση τους αρνητικούς ρυθμούς Ανάπτυξης που ήδη καταγράφονται. Την ώρα όμως που οι πολίτες «σφίγγουν το ζωνάρι» και ξοδεύουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, το Κράτος αυξάνει –αντί να μειώνει- τις καταναλωτικές του δαπάνες.

 Έρχονται έτσι πιο κοντά τα νέα εισπρακτικά μέτρα, καθώς … πάει περίπατο το «αισιόδοξο» Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ρυθμούς

Στο 1990 πισωγυρίζει η ελληνική Οικονομία, με βάση τους αρνητικούς ρυθμούς Ανάπτυξης που ήδη καταγράφονται. Την ώρα όμως που οι πολίτες «σφίγγουν το ζωνάρι» και ξοδεύουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, το Κράτος αυξάνει –αντί να μειώνει- τις καταναλωτικές του δαπάνες.

 Έρχονται έτσι πιο κοντά τα νέα εισπρακτικά μέτρα, καθώς … πάει περίπατο το «αισιόδοξο» Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης 1,1%.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε μόλις 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Τα ίδια στοιχεία όμως δείχνουν ότι μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2008!

Η aνάπτυξη πήρε «την κάτω βόλτα» μετά το Σεπτέμβριο, αφού ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στη χώρα μας, έχει υποχωρήσει δραματικά, από 2,4% το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι και από 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Στη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ συνέβαλαν , η σημαντική μείωση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό υποχωρούν επίσης η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα. Παρόλα αυτά οι έλληνες τρώνε πλέον «από τα έτοιμα», και έτσι η συνολική καταναλωτική δαπάνη (λόγω όμως κυρίως της δημόσιας κατανάλωσης) αυξήθηκε οριακά.

Συγκεκριμένα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στον εξοπλισμό μεταφορών κατά 30,0%, στον μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 23,4% και στις κατοικίες κατά 19,8%. Στις λοιπές κατασκευές σημειώθηκε αύξηση κατά 35,5% κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Το κράτος ξοδεύει, τα νοικοκυριά όχι!

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη, παρουσίασε αύξηση κατά μόλις 1,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Αντίθετα η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε μείωση κατά 0,1%.

Μείωση κατά 16,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 παρουσίασαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 17,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 14,3%.

Μείωση κατά 20,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 18,2% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ μείωση κατά21,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές υπηρεσιών.

Όσον αφορά την εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και μείωση 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 3,2%, κατασκευών κατά 1,4%, ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 1,8% και ο κλάδος τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 0,5%.

Αντίθετα μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας: βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας κατά 7,6%, και ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,5%.

Σε τρέχουσες τιμές πάντως, οι αμοιβές των απασχολουμένων αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επειδή δόθηκαν –παρά τις αντιδράσεις πολλών εργοδοτών- οι αυξήσεις που προέβλεπαν οι διετείς συμβάσεις εργασίας που υπεγράφησαν πέρυσι, με άλλα τότε δεδομένα και συνθήκες.

Πάντως, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται για φέτος ρυθμός ανάπτυξης 1,1%, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και 0,5% σύμφωνα με το δυσμενές, προβλέψεις οι οποίες είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν αν συνεχιστεί η πτωτική τροχιά του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν στις εαρινές της εκτιμήσεις τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε αρνητικό πεδίο (-0,9%), ενώ ανάλογες (με οριακές αποκλίσεις) είναι και οι προβλέψεις του Δ. Ν. Τ. και του ΟΟΣΑ. 

Οριακή ανάκαμψη (0,1%) προβλέπει η Κομισιόν το 2010. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, το τελευταίο διάστημα συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας, αν και θέλει να πιστεύει ότι τελικώς θα υπάρξει θετικό πρόσημο φέτος έστω και οριακά.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης συνεπάγεται αυτόματα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, έως το τέλος του 2010, όπως απαιτεί η Κομισιόν.

Εντός του Ιουνίου η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το πρώτο «πακέτο» μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr